Ki ne dobd ki a wc-papír gurigáját!

Ki ne dobd ki a wc-papír gurigáját!

Ugyanis paradicsom, paprika, uborka palántázására kiválóan használható, ráadásul még a kezelése is egyszerű. Megmutatjuk a módját.

Újrahasznosításért rajongó hobbikertészek, figyelem! Az ötlet nem új keletű, de most megmutatjuk, mi hogyan csináljuk. A családtagok eleinte furcsán néztek, amikor január közepe táján felszólítottam őket, hogy ne merjék kidobni a megkopasztott wc-papír gurigákat, majd ismét sokkot kaptak, amikor februárban boldogan vettem át tőlük a félrerakott kollekciót.

Hozzávalók a mesterműhöz:

wc-papír guriga (a vízben oldódó fajta erre nem jó!)
olló
virágföld
alkoholos filctoll
műanyag doboz
esetleg mérőszalag
és természetesen vetőmag

És íme a művelet:

A guriga egyik végét 4 helyen szimmetrikusan bevágjuk és behajtogatjuk.

Az alja

Aki igazán precíz akar lenni, az méricskélhet is, a bevágás kábé akkora legyen, mint a guriga körvégének sugara, így a legegyszerűbb a hajtogatás. Ezzel el is készült a palántázó edényünk.

Méricskélés

A gurigákat sorban egy műanyag dobozba helyezzük, erre a legjobb szögletes fagyis dobozt használni (végre értelmet nyert a mértéktelen fagyimajszolás, halleluja!).

Készen vannak

Kis lapáttal vagy kanállal földet halmozunk a belsejükbe és tömörítjük azt. Jöhet a magvetés. Hurkapálcával lukakat fúrunk a földbe, de lehet használni ceruzát vagy szívószálat is.

Földes

Miután sikeresen elhelyeztünk a magokat, jöhet a feliratozás, hacsak nem rendelkezünk fotografikus memóriával. Célszerű alkoholos filctollal jelölni a kis hengereket, így az öntözővíz sem tesz kárt a feliratban. Csak nem sárga balkonparadicsom lesz ebben a hengerben?

Feliratozva

Utolsó lépésként alaposan öntözzük be úgy az egész alkotást, hogy a hengerek is nyirkosak legyenek. Ezután indulhat a türelmetlen várakozás, hogy mikor kelnek már ki, mikor lesz már tavasz, mikor ültethetjük ki gurigástul! Ugye?

Kikelt!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR