Kint hagyjam vagy bevigyem: a nagy leander-dilemma

Kint hagyjam vagy bevigyem: a nagy leander-dilemma

Tél a kertben.

Olvasóinkat kérdeztük arról, hogy kinn hagyják vagy beviszik-e télre a leandert, és meglepő módon a válaszokból az derült ki, hogy egyre többen hagyják egész évre a kertben a növényt. Vélhetően a globális klímaváltozás miatt is, hiszen mindannyian tapasztaljuk, hogy a telek enyhébbek, míg a nyarak forróbbak a pár évtizeddel ezelőttieknél.

Akik beásták a szabadföldbe a leandert, 2-3, sőt akár 8 év után sikeresnek ítélik a módszert. Állítólag a növény azóta is ontja a virágokat, meghálálja a szabadtéri életet. Fontos, hogy ne cserépben maradjon kinn, az ugyanis könnyen kiszárad, könnyebben kifagy benne a növény. Néhányan takarják a leandert télre, például fóliával, vagy a töve körül ágakkal, mulccsal, de a legtöbben nem alkalmaznak plusz védelmet.

Fontos, hogy aki kedvet kap egy próbához, ne ősszel, hanem tavasszal ültesse el a növényt, mert így elegendő ideje lesz a leandernek télig begyökeresedni és megerősödni.

leander dilemma 02

Mindenképp ajánlott a téli védelem, ha balkonon vagy teraszon marad kinn a növény; ilyenkor ügyeljünk arra, hogy az edény jól szigeteljen, ne fagyjon át a talaj. Ehhez állítsuk a cserepet egy polisztirol lapra, a leander ágait pedig kössük össze óvatosan a helytakarékosság jegyében. A dézsát, vödröt legjobb buborékfóliába vagy vastag kókuszrostszőnyegbe bugyolálni, a hajtásokat és leveleket pedig egy légáteresztő gyapjú fóliával védjük. Ne felejtsünk el ezen egy kis nyílást hagyni, mivel az örökzöld leandert télen is kell öntöznünk.

A bebugyolált növényt tegyük közel a ház falához, védett helyre, és egy kis előtetőt is készíthetünk számára. Ha több növényt teleltetünk így, tegyük őket egymáshoz közel, hogy egymást is védjék. Ha hosszabb ideig tartó, kemény fagyokat jósolnak, jobb bevinni a garázsba, legalább arra az időszakra a leandert. Fagyzugban nem ajánlatos próbálkozni.

leander dilemma 03

Aki nem tervezi kinn hagyni télre, az is minél később hozza be ősszel telelőre a leandert. Mivel a növény a Földközi-tenger vidékéről származik, elviseli az enyhébb fagyokat, -5°C-ig gond nélkül. A teleltetőhelyre vitt örökzöld télen is világos helyet igényel. Ezért egy hűvös télikert vagy egy fűtetlen üvegház az ideális számára. Amennyiben nem rendelkezünk ilyennel, egy hűvös pince is segíthet. Minél sötétebb a helyiség, annál alacsonyabbnak kell lennie a hőmérsékletnek. Még jó megvilágításnál is alacsony hőmérséklet ajánlatos, mivel egyébként könnyen megtámadják a kártevők a növényt. Az optimális a 2-10 °C közti hőmérséklet.

Ezenkívül fontos, hogy a helyiség jól szellőző legyen. Heti rendszerességű ellenőrzéssel megakadályozzuk, hogy a pajzstetvek vagy más kártevők, kórokozók nagyon felszaporodjanak. Nem szabad a földjének teljesen kiszáradnia, de a téli hónapokban elegendő az alkalmi öntözés.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR