Ha sárgulni és hullani kezd a leander levele: mi lehet az oka és mit tehetek ellene?

Ha sárgulni és hullani kezd a leander levele: mi lehet az oka és mit tehetek ellene?

A leander gazdag virágzása és dekoratív lombja miatt népszerű a balkonkertészek körében. Sokan tapasztalhatták azonban, hogy a levelek időnként váratlanul sárgulni, majd sorban hullani kezdenek, megfosztva ezzel a növényt a mutatós megjelenésétől.

Ennek a jelenségnek a hátterében különféle okok állhatnak: az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb tényezőket, valamint hasznos tanácsokat adunk, hogyan lehet kezelni, illetve ideális esetben megelőzni a problémát, hogy a leander a kertben vagy a teraszon továbbra is teljes szépségében pompázhasson.

A konténeres növényként tartott leander (Nerium oleander) leveleinek sárgulása és hullása számos különböző okra vezethető vissza. Íme néhány lehetséges ok, valamint az ezek elleni teendők:

1. Vízhiány

A sárgulás és levélhullás gyakran a nem megfelelő öntözés eredménye. Ellenőrizzük a növény földjét és győződjünk meg róla, hogy a talaj felső rétege kellőképpen nedves-e. Ha száraznak találjuk, öntözzük meg a növényt. Fontos, hogy gondoskodjunk a rendszeres, de mérsékelt öntözésről.

2. Túlöntözés

A túlzott öntözés is okozhatja a sárgulást és a evélhullást. Győződjünk meg arról, hogy a leander földjéből távozni tud-e a felesleges öntözővíz; ne hagyjunk az alátétben pangó vizet. A túl sok víz a gyökerek rothadásához vezethet, ami sárgulást és levélhullást eredményezhet. Fontos tehát a mérsékelt, szabályos időközönként történő öntözés.

ha leander levele sargulni hullani kezd 02

3. Tápanyaghiány

A leander számára szükséges tápanyagok hiánya is okozhatja a levelek sárgulását. Használjunk lassú lebomlású és szabályozott tápanyagleadású műtrágyát vagy speciális tápoldatot, amely a növény számára optimális összetételű. Az adagolási utasításokat követve rendszeresen tápoldatozzuk  a növényt.

4. Túl sok vagy túl kevés fény

A leandernek közepesen napfényes helyre van szüksége. Ha a növény túl sok vagy túl kevés fényt kap, ez a levelek sárgulásához vezethet. Állítsuk a növényt olyan helyre, ahol közepes mennyiségű fény éri, vagy a tűző naptól védjük megfelelő árnyékolással.

5. Betegségek vagy kártevők

A sárgulás és levélhullás mögött betegségek vagy kártevők is állhatnak. Vizsgáljuk át a növényt, keressünk betegségekre vagy kártevőkre utaló jeleket, például levélfoltosságot vagy rovarok jelenlétét. Ha ilyeneket észlelünk, alkalmazzuk a megfelelő növényvédő szereket.

ha leander levele sargulni hullani kezd 03

6. Hőmérséklet-változások

A hirtelen hőmérséklet-változások, például a hideg éjszakák vagy a túl meleg nappalok negatív hatással lehetnek a leanderre. Ilyen időjárási körülmények esetén fontos, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk a növénynek. Tegyük árnyékba vagy vigyük fedett helyre, hogy ezzel csökkentsük a növény számára a hőmérséklet-ingadozásokat.

7. Kinőtt ültetőedény

Ha a leandert túl hosszú ideig hagytuk ugyanabban az edényben, előfordulhat, hogy a földlabdáját már teljesen körbeszőtték a gyökerek, így nem tud elég tápanyagot és vizet felvenni. A növényt szükség szerint ültessük át egy eggyel nagyobb méretű edénybe. Ha azt látjuk, hogy a gyökér sérült, rothadni kezdett, akkor vágjuk vissza, szabadítsuk meg a növényt a beteg résztől. Átültetéskor célszerű a spirálisan csavarodó, sűrű, az edény alján kilógó gyökereket is óvatosan eltávolítani.

8. Természetes öregedés

Az idősebb levelek természetes módon sárgulhatnak és hullhatnak le. Ha csak az alsó vagy régebbi levelek érintettek, és a növény új hajtásokat is hoz, akkor ez általában normális folyamat. Az elhalt leveleket egyszerűen távolítsuk el, hogy a növény megtartsa a rendezett megjelenését.

Mindent összevéve fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a növény állapotát, kísérjük figyelemmel a víz- és tápanyagellátását, valamint a környezetét. Ne késlekedjünk cselekedni, ha bármi olyasmit tapasztalunk, ami eltér szokásostól, beleértve a levelek sárgulását és hullását.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR