Kirándulók rágcsálnivalója a papsajt

Kirándulók rágcsálnivalója a papsajt

A fehérjében és vitaminokban is gazdag növény minden része ehető, és felismerni sem nehéz a természetben.


A papsajt vagy az újabb kettős magyar nevén papsajt mályva (Malva neglecta) a mályvafélék családjába tartozó, hagyományosan ehető és gyógynövény, ma már inkább csak gyomtársulások, útszélek, kertek közönséges kísérője.

A papsajt mályva levele, virága, termése

A növény alapesetben kúszó, elfekvő, csak a virágos hajtások emelkednek kissé feljebb. A levelek öt-hét-kilenc karéjúak, csipkésen fogazottak. A levéllemezek mindig a napsugarak felé fordulnak. A levélhónaljakból eredő hímnős virágok fehérek vagy halványlilák, sötétebb csíkozással, kicsípett sziromcsúccsal. A csészelevelek csak fele-harmada hosszúságúak, a belső kör öttagú, a külső csak hármas. A porzószálak a családra jellemzően csőszerűen összenőttek. A júniustól októberig virágzó növények rovarcsalogatóak, de öntermékenyülésre is képesek. A tíz levelű termőből köralakú, cikkekre hasadó papsajt termés alakul, a résztermések bordázottak, egyetlen magot tartalmaznak.

Kissé sajt ízű termés

A papsajt még éretlen, zöld termése valóban kissé sajt ízű, de nem csak a papoknak, hanem minden kirándulónak kellemes rágcsálnivaló. A papok csak a német Käsepappel = sajtmályva félrehallása révén kerülhettek a magyar névbe. A német népi növénynévben ugyanis a ’Pappel’ nem nyárfát vagy papot jelent, hanem kisgyerekeknek való papit, azaz pépes kását, amit valóban mályvatermésekből is készítettek.

Nemcsak a sajtja ehető!

Egyébként a növény minden része ehető, a fehérjében és vitaminokban gazdag levelek nyersen salátába, párolva főzelékbe illenek. A száraz termésekből és a magvakból ínséges időkben lisztet őröltek. A nitrogénkedvelő növény néha több nitrátot halmoz fel a testében, mint ami az embernek kedvező lenne, ezért istállók és komposztérlelők közvetlen szomszédságában inkább ne gyűjtsük. Ez egyébként számos más levélzöldség, rukkola és egyéb salátának valók esetében is igaz, különösen, ha kisgyermeknek is szánnánk a belőlük készülő ételt.

papsajt kirandulok ragcsalnivaloja 02
A papsajt vegetatívan is szaporodva nagy foltokban borít

papsajt kirandulok ragcsalnivaloja 03
A papsajt virágos hajtásai kissé felemelkedőek

papsajt kirandulok ragcsalnivaloja 04
Papsajt karéjos szélű csipkés-fogacskás levele

papsajt kirandulok ragcsalnivaloja 05
Papsajt virágos hajtása oldalnézetben

papsajt kirandulok ragcsalnivaloja 06
Papsajt virága csőszerű oszloppá összenőtt porzószálakkal

papsajt kirandulok ragcsalnivaloja 07
Papsajt virága oldalról a külső és belső csészekörrel

papsajt kirandulok ragcsalnivaloja 08
Papsajt ehető termése, amikor a legfinomabb

papsajt kirandulok ragcsalnivaloja 09
Papsajt névadó éredő termése

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR