Varjúmák, ami se nem varjú, se nem mák

Varjúmák, ami se nem varjú, se nem mák

Számos virága közül mindegyik csak egyszer virágzik, egyetlen napon, és akkor is csak néhány délelőtti órán.

Már a neve is csavaros

A vetési varjúmák (Hibiscus trionum) a mályvafélék családjába tartozó, lágyszárú, egyéves növény. Magyar nevét könnyebb megmagyarázni, annak ellenére, hogy se nem varjú, se nem mák. Apró fekete magvai vannak, bár nem olyan kicsik, mint a máké, és a még zöld termése felülről nézve nagyon hasonlít egy mákgubóra, viszont a magvak emberi fogyasztásra nem valók, ettől varjú. A vetési szó itt annyit jelent, hogy gyakran a szántóföldön művelt kultúrák gyomnövénye. Alacsony, heverő szárú növény, így a kukoricához hasonló termetűeket nem zavarja, de a kisebb kapásnövényeknek, például a paprikának konkurense lehet.

A hibiszkusz már az ókori görögöknél is mályvaféle, főleg orvosi ziliz volt. A “trionum” fajnév a középkori latin szövegekben északit jelentett, mert a mi Göncölszekerünknek megfelelő ókori római hét ökör (Septemtriones) az év folyamán a Sarkcsillagot járja körül, azaz mindig az északi égboltot ékesíti. A Hibiscus nemzetség több száz faja majdnem mind trópusi vagy szubtrópusi növény, a varjúmák viszont kicsit északabbra merészkedik, így kapta a trionum nevet.

A szirmok szivárványos színbontók

A varjúmák talajközelben elterülő növény, a borzas szárakon csak a bimbókat hordozó részek emelkednek magasabbra. A levelek tenyeresen hármas szeletűek, a szeletek tovább tagoltak. A bimbóban a szirmok a családra jellemzően még csavarodottak. A virág öttagú, a szirmok sárgásfehérek, a tövük sötétlila, a csésze a bordái között áttetszően hártyás, később felfújt, a 12 külső csészelevél keskeny szálas. A sziromlevelek mikroszkopikus barázdái szivárványos színbontást varázsolnak a megporzó rovarok csábítására. A bordó bibék az összenőtt porzószálak oszlopából a sárga portokok között emelkednek ki. Az ötrekeszű toktermés felül nyílik, a magvak szélmozgás vagy érintés hatására szóródnak ki.

Néhol féltve őrzött ritkaság, máshol gyom

A varjúmák a Földközi-tenger keleti térségéből terjedt el a földműveléssel Európában, de mára meghódította az összes földrész melegebb vidékeit. A szántóföldekről kilépett az utak mentére, szőlőskertekbe, parlagokra, pihentetett földekre, bolygatott területekre. Néhol kellemetlen gyom, de például Ausztriában már kiveszőben lévő veszélyeztetett fajnak számít.

varjumak se nem varju 02
Varjúmák csak egyszer nyíló virága

varjumak se nem varju 03
Varjúmák tenyeresen hármas szeletű levele

varjumak se nem varju 04
Varjúmák felfújt csészéje az árszerű külső csészelevelekkel

varjumak se nem varju 05
Varjúmák bimbója a sodrott szirmokkal

varjumak se nem varju 06
Varjúmák virága borús időben csak félig nyílik

varjumak se nem varju 07
Varjúmák bordó bibéi a sárga porzók között

varjumak se nem varju 08
Varjúmák hártyásan áttetsző csészéje

varjumak se nem varju 09
Varjúmák néha rózsaszínes szirmai

varjumak se nem varju 10
Varjúmák felnyílt ötrekeszű toktermése a fekete magvakkal

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR