Kislevelű bakopa: egy gyógyhatású vízparti növény

Kislevelű bakopa: egy gyógyhatású vízparti növény

Memóriagondokra.

A kislevelű bakopa vagy brahmi (Bacopa monnieri)  a tradicionális gyógyászat része bizonyos területeken, nálunk azonban csak kevéssé ismert. Ázsiában a brahmit valódi csodanövényként tisztelik gyógyhatása miatt, elsősorban a koncentráció és a memória javítására használják. Enyhíti a feledékenységet, oldja a szorongást, javítja az agy vérkeringését is.

kislevelu bakopa gyogyhatasu 02
Forest and Kim Starr

A kis, húsos levelekkel rendelkező növény többéves, nem télálló. A bakopának kicsi, húsos levelei vannak, nagyon sok vizet igényel, eredeti élőhelyén gyakran a vízparton, mocsaras területeken él.

kislevelu bakopa gyogyhatasu 03
Forest and Kim Starr

A brahmi az ayurvédikus gyógynövények közé tartozik, alkalmazása régre visszatekintő tradícióval rendelkezik. Kínában egyéb problémáknál is használják, például impotencia esetében.

kislevelu bakopa gyogyhatasu 04
Forest and Kim Starr

A növényben lévő hatóanyagok antioxidáns tulajdonságaik miatt a szabad gyököket is képesek a szervezetben semlegesíteni. Ezek kémiailag instabil fragmensek, amelyek az örökítőanyagot és a sejteket támadhatják. Emiatt a bakopát rákellenes hatásúnak is tartják.

kislevelu bakopa gyogyhatasu 05
Forest and Kim Starr

Nyersen különféle salátákhoz adhatjuk a leveleket, friss, enyhén kesernyés ízük van. Teaként is ihatjuk, ebben az esetben a keserűanyagok az emésztést is serkentik. A kortyolgatás emellett a koncentrációt, memóriát is javítja.

Bevezető kép: Forest and Kim Starr

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR