Látványnak is csodás a narancsos lilakáposzta!

Látványnak is csodás a narancsos lilakáposzta!

Húsok mellé finom.

A finom és egészséges lilalkáposztát a legtöbben sültek mellé párolva, esetleg salátaként fogyasztják. Rénes Mónika  konyhájában ezúttal naranccsal kiegészítve, fermentálással tartósított, fűszeres lilakáposzta készült. Már a látványa is magáért beszél.

"Igazából ez volt az első próbálkozásom, azóta a napokban elkészült a második üveggel is.

Alapanyagoknak próbálok bio minőségű terméket választani, vagy ha ez éppen nem lehetséges, akkor termelői piacról szerzem be a hozzávalókat.

Hozzávalók

  • egy kisebb fej lilakáposzta (kb. egy kiló)
  • 2 nagyobb narancs
  • szűrt vagy felforralt és visszahűtött víz és valamilyen kősó (himalája vagy parajdi só)
  • 4-5 db babérlevél (de bátran kísérletezhetünk, lehet még hozzátenni szemesborsot, római köményt, gyömbért)
  • hurkapálcika vagy két nagyobb hasábba vágott répa
  • egy 1,5 literes jól záródó üveg

narancsos lilakaposzta 03

Így készül

Az első lépés a felöntőlé elkészítése. Ha nincs víztisztító berendezésünk, akkor forraljunk vizet előző este, hogy reggelre kihűljön (csak szobahőmérsékletű vízzel dolgozzunk.) Egy liter vízben feloldunk 20-25 g sót, így kapunk egy 2-2,5%-os felöntőlevet. A káposztát megmossuk és megpróbálunk egy nagyobb levelet egészben leszedni, amit félretesszük későbbre, az lesz a leszorítónk egyik része. Majd a káposztát kettévágjuk, kiszedjük a torzsáját és legyaluljuk. A narancsokat megmossuk, meghámozzuk, ügyelve, hogy minél több fehér részt szedjünk le, mert az keserűvé teheti a káposztát. Felszeleteljük a narancsokat egy centiméter vastag szeletekre.

narancsos lilakaposzta 02

Következik az üvegbe rendezés. Először jönnek a babérlevelek az üveg aljára, utána egy kis mennyiség lilakáposzta, ezt követően pedig megpróbáljuk az üveg oldalára tenni a narancsszeleteket úgy, hogy az üveg közepét folyamatosan töltjük fel káposztával, ami megtámasztja a narancsokat, egészen addig, amíg az üveg nyakáig nem ér.

Ekkor vesszük elő a félretett káposztalevelet, lefedjük a káposztát vele és hurkapálcikával vagy a répahasábokkal leszorítjuk, hogy még véletlenül se tudjon az üveg nyaka fölé kerülni a káposzta (azért van erre szükség, mert ami kilóg a vízből, az a rész megpenészedhet és kárba vész az addigi munkánk).

narancsos lilakaposzta 04

Majd felöntjük az elkészített felöntőlével és lezárjuk. Szobahőmérsékleten és fénytől védett helyen (például konyhapulton) tároljuk egy tálcán vagy egy tányéron minimum két hétig, de ez lehet akár 4 hét is. Attól függ, kinél hány fok van. Ha melegebb a helyiség, akkor gyorsabban beindul a folyamat, ha hűvösebb, akkor lassabban. Ha nagyon sziszegne és nagyon sok levet dolgozna ki magából, akkor ezt a levet pótoljuk. Akár kupakos vagy csatos üveget választunk, nagyon óvatosan és fokozatosan nyissuk ki és soha ne hajoljunk az üveg felé!

narancsos lilakaposzta 05

Miután elkészült, hűvös helyre teszem, a kamrába. Ha jól záródó a kupak az üvegen, bármeddig eláll. Felbontás után a hűtőben eláll 2-3 hetet. Húsok mellé tökéletes csemege.

Amire figyeljünk a készítés során

• Amikor lefedjük az üvegben lévő káposztát ne lógjon ki semmi a víz felé, mert ott elindulhat a penészedés.
• Csak szobahőmérsékletű vizet használjunk, mert ha meleg a víz, akkor a jótékony baktériumokat is megöljük és nem fog elindulni a várva várt folyamat.
• Figyeljünk oda, hogyha nagyon beindul a káposzta, akkor az elveszett levet pótoljuk felöntőlével!
• Mindig legyen az üvegünk alatt alátét (egy kisebb tányér vagy tálca), hogy a kifolyt levet felfogja.
• Felbontás után mindig tegyük hűtőbe!"

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR