Legyen friss házi tojásunk – 5 tipp, ha csirkét szeretnénk tartani a kertben

Legyen friss házi tojásunk – 5 tipp, ha csirkét szeretnénk tartani a kertben

Óvatosan a trágyájával.

Gondoltál már valaha arra, hogy tyúkot tartsál a kertedben? Megfordult-e már a fejedben, hogy milyen jó lenne friss tojást enni nap mint nap? Visszahoznád a vidéki életérzést? Akkor adunk pár tippet, mielőtt belefogsz a baromfitartásba!

A csirkék szeretik megfigyelni az udvar, a kert eseményeit. Társaságra, azaz közösségre van szükségük és szigorú hierarchia szerint élnek. Az ülőrúdon a legjobb hely a kakasnak van fenntartva kivéve, ha ő még túl fiatal és egy öreg tyúk vezeti a sereget. Képesek összekapni egy-egy jobb falaton, folyton nyüzsögnek, és életet hoznak a kertbe. Ráadásul a gyerekek is megismerhetik az állattartás alapjait, és azt is megtudják, hogy honnan jön a tojás!

csirket tartani ot tipp 07

Kell nekik a nagyobb tér és a friss víz

Ha a csirkék nincsenek elkerítve, hanem szabadon mozoghatnak a kertben, akkor állatonként min. 30 m2-nyi területre van szükség, ellenkező esetben könnyedén barna, letarolt területté alakíthatják a kertünket. Nem tesznek persze rosszat neki, ha nem zsúfoljuk őket össze: kiszedik a mohát a fűből, megeszik a kártevő hernyókat, bogarakat, trágyájukkal gazdagítják a talajt. Az istállóban összegyűlő trágya annyira gazdag tápanyagban, hogy nem szabad közvetlenül a növényekre önteni, mert kiégetheti a gyökereket! Ezért fontos, hogy komposztálóba előkezeljük!

csirket tartani ot tipp 03

A csirkék főként a talajon tartózkodnak. Noha tudnak valamennyire repülni, kevésbé használják a szárnyaikat. A fajtától is függ, hogy mennyi ideig próbálnak a levegőben maradni. A vadon élő tyúkok arra használják a szárnyaikat, hogy éjszakára biztonságos alvófát keressenek. A házi tyúkok, amelyek állandóan kinn élnek egy fát vagy más, magasan lévő helyet is örömmel foglalnak el éjszakára.

A csirkéknek naponta friss vízre van szükségük, és amellett az eleség mellett, amit a kertben maguk megtalálnak, még kiegészítő takarmányt is igényelnek. Ez nem csak a tojástermelés miatt fontos, de az állatok jóléte miatt is. Néhány naponta ki kell takarítanunk az éjszakai fekhelyüket, és időnként a vályút, itatót, és az egész tyúkólat is.

csirket tartani ot tipp 04

Minden napra friss tojás?

Aranysárga tojássárga, intenzív íz: bárki, aki megkóstolta már a háztájit, alig akar más tojást enni utána. A kapirgáló tyúkoktól származó biotojások sok vitamint és karotint tartalmaznak. A tojásokat legjobb a hűtőben tartani, annak ellenére, hogy szobahőmérsékleten kb. 18 napig lehet őket tárolni. Ennyi ideig védik őket azok a természetes enzimek, amelyek megakadályozzák a salmonella szaporodását. Még a legjobb fajták sem tojnak évi 150-200 tojásnál többet, nyáron általában több tojást tudunk alóluk összeszedni, mint télen.

Ne mossuk meg a tojásokat, ezzel ugyanis elpusztítjuk a természetes védőréteget. Sokan úgy vélik, hogy a tojás íze akkor a legjobb, ha már pár napos, és ilyenkor hámozni is könnyebb, azonban 4 héten belül mindenképp használjuk el őket! Egyébként a héj színe a csirke fajtájától függ, nem pedig a tollazat színétől.

csirket tartani ot tipp 05

Rossz szomszédság, török átok

Nincsenek általános szabályok arra, hogy melyik kertben lehet vagy nem lehet gond nélkül tyúkot tartani, de mindenképpen meg kell ismernünk a környezetünket, nagyon fontos, hogy a szomszédok ne érezzék zavarónak a csirkéket, mert az állandó konfliktusforrás. Ha kisebb csapatnyi baromfit tartunk, akkor a zavaró tényezőket (zaj, trágyaszag) jobban korlátok közt tudjuk tartani. A legnagyobb gondot a kakas, és annak (nem csak) hajnali kukorékolása szokta jelenteni. Mivel a tyúkok kakas nélkül is tojnak, utóbbit célszerű kiiktatni a rendszerből, ha csak nincs nagy kertünk, távoli szomszédokkal.

A tojásokból a csibék 3 hét múlva kelnek ki (persze csak ha kakasunk is van…), és azonnal el tudják hagyni a fészket. Maguk keresik meg a táplálékukat a kotlós irányítása segítségével. A legtöbb tyúk azonban elvesztette ezt az ösztönét, mivel inkubátorban látták meg a napvilágot. A régi fajták esetében viszont még jó eséllyel találhatunk ezzel az ösztönnel rendelkező egyedeket.

csirket tartani ot tipp 06

Milyen fajtát válasszunk?

Európában mintegy 180 tyúkfajtát tenyésztenek, számos színváltozatban, például fehérben, feketében, tarkában. Ma legelterjedtebbek az ún. hibridcsirkék, amelyek különféle fajták keresztezései. Tartásuk egyszerű, szorgalmasan tojnak, ideálisak a kezdők számára is. Bizonyos tapasztalattal már más fajtákra is válthatunk, például egy bájos törpetyúkra. A törpe New Hampshire igen élénk, és idővel barátságossá válhat.

Az egyes csirkefajták megjelenése, viselkedés, temperamentuma nagyon eltérő. Érdemes előbb tenyésztőktől informálódni! Hozzájárulhatunk a genetikai sokféleség megőrzéséhez, ha egy régi, hagyományos fajtára esik a választásunk. Velük a keltetés is sikeresebb lehet, a gyerekek is megismerhetik, hogy miként lesz a tojásból kiscsibe.

csirket tartani ot tipp 02

Milyen legyen a tyúkól?

A mobil tyúkólak különösen praktikusak, és a kert különböző helyein elhelyezhetjük őket. Aki baromfit szeretne tartani, 3-4 állatnál kevesebbet ne vásároljon. Egy ilyen kis mobil ól például 2-6 állat számára elegendő, minden szükséges felszereléssel rendelkezik és téli szállást is biztosít az állatoknak.

Az építmény mozgatható, könnyen felállítható, arrébb helyezhető, egy mobil kerítéssel bárhol körbevehető. A teljes rendelkezésre álló terület azonban nem lehet kevesebb, mint 180 m2. Egy állatnak kb. 15 nm2nyi burkolt helyre is szüksége van, és emellett annál jobb, minél nagyobb területen tud a nap folyamán is futkosni, kapirgálni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR