Kerti vadvédelem: így óvd a hasznos kisállatokat áprilisban!

Kerti vadvédelem: így óvd a hasznos kisállatokat áprilisban!

Lássuk öt egyszerű teendőn keresztül, hogyan tudjuk hatékonyan segíteni a kertünkbe tévedő kisebb vadakat a tavasz második hónapjában.

Áprilisban egy sor kisebb-nagyobb feladat vár ránk a kertben. Ezeket elvégezve nem csupán a növényeknek teszünk jót, de a kertünket felkereső állatok is jól járnak.

Számos állatfaj ekkorra már újra aktív a hosszú téli álom után, a madarak pedig szorgosan kutatnak megfelelő fészkelőhely után.

Függetlenül attól, mekkora a kertünk, sokféle módon a kertünkbe csalogathatjuk a hasznos állatokat. Ültethetünk például madáreleségnek való növényeket, elősegíthetjük a vízi élet kialakulását egy kerti tó építésével, de létrehozhatunk a kedvenc virágos növényeinkből egy mesebeli méhlegelőt is.

Óvjuk, segítsük tehát a kertünkbe látogató, vadon élő állatokat áprilisban is:

Hagyjuk meg a hernyókat a madaraknak

Ha lehet, ne szedegessük össze a növényeken tanyázó hernyókat - alapvető táplálékforrásként szolgálnak ugyanis a fészkelő madarak számára. Ezek között van például a kék cinege vagy a széncinege, amelyek a fiókáikat etetik többek között hernyóval. Áprilisban se felejtsük el továbbá feltölteni a madáretetőket.

aprilis kerti vadvedelem 01

Vigyázva ürítsük ki a komposztáló ládát

Most már nyugodtan kiüríthetjük a komposztáló ládát: az esetlegesen benne telelő állatok mostanra már felébredtek. Biztos, ami biztos, azért ellenőrizzük a ládát kiürítés előtt: még véletlenül se döfjünk vasvillát a komposzthalomba, mert előfordulhat, hogy varangyok vagy sünök húzták meg magukat benne.

aprilis kerti vadvedelem 02

Ültessünk egynyári mezei virágokat

Töltsük be a kert üresen maradt foltjait: vessük el az olyan egynyári virágok magját, mint például a mezei pipacs, a szarkaláb vagy a búzavirág. Hamar virágot hoznak, színpompássá varázsolják a kertet, miközben jócskán növelik az elérhető virágpor és nektár mennyiségét a beporzó rovarok számára.

aprilis kerti vadvedelem 03

Vendégeljük meg a sünöket

Továbbra is tegyünk ki a sünöknek vizet és húsalapú kutya- vagy macskaeledelt (ideális esetben csirkéset). Ezzel nagyban segítünk nekik csúcsformába lendülni, mire a következő hónapban beköszönt a szaporodási időszak.

aprilis kerti vadvedelem 04

Készítsünk rovarhotelt a méheknek

Készítsünk rovarszállót az olyan magányosan élő méheknek, mint például a kőműves méh. Ezek jellemzően fákba, gallyak közé, illetve földbe ásott járatokba építik fészküket.

aprilis kerti vadvedelem 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR