Az enyhe zamatú borsfű kellemes illatú növény a hazai természetből; nem keverendő össze az erősen fűszeres, nálunk kerti borsikafűvel.
A közönséges borsfű (Clinopodium vulgare) apró lágyszárú évelő növény, az ajakosvirágú árvacsalánfélék családjából. A tövétől indásan elágazik, és legyökeresedve nagyobb telepeket képez, ritka a magányos növény. A magyar növénynevekben a bors szót gyakran használják a csípős fűszerességre, de itt csak nagyon enyhe illatról és zamatról van szó, még szétdörzsölve is alig érezhető. A “Clinopodium” hajlított lábat jelent, mert állítólag a virág görbülete az ókori görög bútorok lábaira emlékeztet. Lehetséges, de számomra nem túl meggyőző szófejtés, viszont sajnos nem tudok jobbat.
Salátának, teának fogyasztható
Az arasznyi növény levelei tojásdadok, keresztben átellenesek, szőrösek, a virágok emeletes álörvökben állnak. Jellemző, hogy az emeleteken egyszerre csak két-három virág nyílik. A bíborpiros, kissé görbült csövű virágokat hegyes csészecimpák védik. Elvirágzás után a szőrmók fejecskék is nagyon jellegzetesek. A borsfű levelei salátában ehetőek, főzve minden egyéb része is kellemes enyhe fűszer. Teáját, főzetét számos célra gyógynövényként használják.

Borsfű telep habitusa fölülnézetben

Borsfű jellegzetes álörve mindössze két virággal

Borsfű leveleinek fonáka

Borsfű tojásdad levelei

Borsfű szőrös fejecskéje a virágzás utolsó pillanatában

Borsfű virágai oldalról

Borsfű terméses fejecskéi
A borsikafű közeli rokona
A nagyon hasonló nevű és sokszor összekevert borsikafű (Satureja hortensis) egy másik növényfaj a közeli rokonságból. Jobb lenne, ha következetesen csombor, csombord vagy kerti csombor néven emlegetnénk. A csombor mediterrán növény, nálunk kertekben termesztik, csak ritkán szökik ki a természetbe. Egynyári növény, többnyire vetni sem kell, mert magától is elszaporodik a vegyes zöldséges ágyásokban. A levelei hosszú lándzsásak, a virágai rózsaszínűek vagy fehérek, a növény érintés nélkül is illatos, szétdörzsölve nagyon fűszeres. Káposzta-, burgonya- és babételek, ecetes savanyúságok elmaradhatatlan kelléke. A hegyi csombor (Satureja montana) vagy hegyi pereszlény nagyon hasonló fűszernövény, de évelő, elfásodó szárral. Az egynyári csombort ősszel csokrokba kötik, és felaggatva tárolják, az évelőt enyhe teleken frissen is szedhetik.

Csombor keskeny levelei és pöttyös torkú virága

Csombor szőrös torkú fehér virága


