A kányazsombor fűszeres, mustárszerű íze miatt kiválóan alkalmas számos étel ízesítésére. A növény a természetben is sokfelé megtalálható, így érdemes megismerni és kipróbálni, hogy ízletes és egészséges fogásokat készíthessünk vele.
A kányazsombor (Alliaria petiolata) Európában és Ázsiában őshonos, de ma már elterjedt Észak-Amerikában és Ausztráliában is. Jellemzően az erdőkben, erdősávokban, mezsgyéken és szántóföldeken él.
A kányazsombor évelő növény, amely akár 1 méter magasra is megnőhet. A levelei szív alakúak, fűrészes szélűek, világoszöld színűek. A virágai fehérek és aprók, csomóban nőnek a száron. A növény egyedi illatú, illata a mustárra emlékeztet. Az árnyékos, félárnyékos helyeket és a nedves talajt kedveli.
Sokféle módon felhasználható gyógy- és fűszernövényként is ismert. A leveleit és virágait frissen vagy szárítva ételek fűszerezésére, ízesítésére használhatjuk. Illóolaj-tartalma miatt gyógynövényként is számon tartják. A hagyományos népi gyógyászatban köhögéscsillapítóként, antibakteriális szerként és fertőtlenítőszerként alkalmazták. A növény magjait a régi időkben mustár helyett használták.
Konyhai felhasználása
A kányazsombor levelei és virágai hasonlítanak a mustárlevélre és -virágra, így a konyhában hasonló módon felhasználhatjuk. Íze erőteljes és fűszeres, mégis finom. Íme néhány ötlet arra, hogyan lehet felhasználni a a konyhában:
Salátákhoz
A kányazsombor leveleit frissen használhatjuk salátákhoz, hogy enyhén csípős és fűszeres ízt adjanak az ételnek. A levelek használhatók szendvicsek, szendvicskrémek, vagy akár hamburgerként tálalt ételek díszítéséhez is.
Fűszerként
A kányazsombor leveleit és virágait használhatjuk fűszerként különböző levesek, szószok és húsételek ízesítésére. Fűszeres íze különösen jól illik a halakhoz, a csirke- és pulykahúshoz, valamint a tojásételekhez.
Pörköltbe
A kányazsombor leveleit és virágait apróra vágva, felaprítva hozzáadhatjuk pörköltökhöz, ami fűszeresebb és intenzívebb ízt ad az ételnek.
Pestóba
Készíthetünk belőle pestót is, ahol a bazsalikom helyett kányazsombort használunk az olaj, fokhagyma, dió és parmezánsajt mellett.
Fűszeres vajhoz
A kányazsombor leveleit vágjuk apróra, majd kevés vajjal keverjük el, hogy ízesített vajat kapjunk, amelyet pirítósra kenhetünk vagy tésztákhoz adhatunk.