Kertből a tányérra: tippek a mustáros aromájú kányazsombor konyhai felhasználásához

Kertből a tányérra: tippek a mustáros aromájú kányazsombor konyhai felhasználásához

A kányazsombor fűszeres, mustárszerű íze miatt kiválóan alkalmas számos étel ízesítésére. A növény a természetben is sokfelé megtalálható, így érdemes megismerni és kipróbálni, hogy ízletes és egészséges fogásokat készíthessünk vele.

A kányazsombor (Alliaria petiolata) Európában és Ázsiában őshonos, de ma már elterjedt Észak-Amerikában és Ausztráliában is. Jellemzően az erdőkben, erdősávokban, mezsgyéken és szántóföldeken él.

kanyazsombor kertbol tanyerra 05

A kányazsombor évelő növény, amely akár 1 méter magasra is megnőhet. A levelei szív alakúak, fűrészes szélűek, világoszöld színűek. A virágai fehérek és aprók, csomóban nőnek a száron. A növény egyedi illatú, illata a mustárra emlékeztet. Az árnyékos, félárnyékos helyeket és a nedves talajt kedveli.

kanyazsombor kertbol tanyerra 03

Sokféle módon felhasználható gyógy- és fűszernövényként is ismert. A leveleit és virágait frissen vagy szárítva ételek fűszerezésére, ízesítésére használhatjuk. Illóolaj-tartalma miatt gyógynövényként is számon tartják. A hagyományos népi gyógyászatban köhögéscsillapítóként, antibakteriális szerként és fertőtlenítőszerként alkalmazták. A növény magjait a régi időkben mustár helyett használták.

kanyazsombor kertbol tanyerra 02

Konyhai felhasználása

A kányazsombor levelei és virágai hasonlítanak a mustárlevélre és -virágra, így a konyhában hasonló módon felhasználhatjuk. Íze erőteljes és fűszeres, mégis finom. Íme néhány ötlet arra, hogyan lehet felhasználni a a konyhában:

Salátákhoz

A kányazsombor leveleit frissen használhatjuk salátákhoz, hogy enyhén csípős és fűszeres ízt adjanak az ételnek. A levelek használhatók szendvicsek, szendvicskrémek, vagy akár hamburgerként tálalt ételek díszítéséhez is.

kanyazsombor kertbol tanyerra 04

Fűszerként

A kányazsombor leveleit és virágait használhatjuk fűszerként különböző levesek, szószok és húsételek ízesítésére. Fűszeres íze különösen jól illik a halakhoz, a csirke- és pulykahúshoz, valamint a tojásételekhez.

Pörköltbe

A kányazsombor leveleit és virágait apróra vágva, felaprítva hozzáadhatjuk pörköltökhöz, ami fűszeresebb és intenzívebb ízt ad az ételnek.

Pestóba

Készíthetünk belőle pestót is, ahol a bazsalikom helyett kányazsombort használunk az olaj, fokhagyma, dió és parmezánsajt mellett.

Fűszeres vajhoz

A kányazsombor leveleit vágjuk apróra, majd kevés vajjal keverjük el, hogy ízesített vajat kapjunk, amelyet pirítósra kenhetünk vagy tésztákhoz adhatunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR