Vérfű: salátában az uborka ízét hozza

Vérfű: salátában az uborka ízét hozza

A hagyományok szerint gyógynövényként vérzést csillapít, tőlünk nyugatra inkább salátákat ízesítenek vele, ugyanis az uborkára emlékeztet.

A vérfüvek (Sanguisorba)  a rózsafélék családjába tartozó növények, tudományos nevük a vérzéscsillapításra utal. És valóban, számos más növényi nedvhez hasonlóan van sebeket összehúzó, vérzést csökkentő hatásuk.

Őszi vérfű, a méteres

A névadó őszi vérfű (Sanguisorba officinalis)  virágzata szerintem vérvörös, vagy barátságosabb megnevezéssel bíborszínű. Az egész növény nagytermetű, mocsár- és lápréteken néha méter magasra is megnő. A virágzati fejecske hosszúkás, a virágok hímnősek, egy bibével és négy porzóval. A páratlanul összetett levelei arasznyi hosszúak, a lándzsás levélkék fűrészes szélűek.

verfu salataban 02
Őszi vérfű hosszúkás bíborszínű virágzati fejecskéje

verfu salataban 03
Őszi vérfű hímnős virágai

verfu salataban 04
Őszi vérfű lándzsás, fűrészes levélkéi

verfu salataban 05
Őszi vérfű pálhalevelei

Kis vérfű, külön nő-, hím- és hímős virágokkal

A kisebb termetű csabaíre vagy kis vérfű (Sanguisorba minor)  szárazabb helyeken, gyepekben, bokorerdőkben él. A virágzati fejecske is kisebb, inkább gömb alakú, bimbósan eleinte zöld, majd pirosló. Az igazi érdekessége, hogy fölül nővirágok vannak, középen hímnősek, alul hímvirágok, és ez a nyílási sorrend is, az önbeporzás akadályozására és az idegentermékenyítés elősegítésére. A virágonként két bibe piros és borzas ecsetszerű, a porzók száma tíz-húsz, és hosszan kilógnak a virágból. Az arasznyinál kisebb páratlanul összetett levelek levélkéi is kisebbek, fűrészes szélűek.

Mindkét növény eurázsiai faj, számos országban nagy becsben tartják. A leveleikkel salátát ízesítenek, a sebgyógyító hatásuk több szláv és germán nép mondáiban is szerepel. A magyar néphit szerint Atilla király kisebbik fiát, Csaba hun királyfit és katonáit gyógyította, de sajnos az első erről tudósító feljegyzés csak a 16. századból származik, és lehetséges, hogy az akkori vérfű megnevezés a mai hasznos földitömjénre (Pimpinella saxifraga)  vonatkozott. Angol nyelvterületen a saláták mellett szószok, dresszingek, vajak, sajtok, ecet és nyári italok ízesítésére is használják, Amerikában is népszerű fűszer.

verfu salataban 06
Csabaíre bimbós virágzati fejecskéje, fönt már nyíló nővirágokkal

verfu salataban 07
Csabaíre szélfútta porzói

verfu salataban 08
Csabaíre páros, ecsetszerű bibéi

verfu salataban 09
Csabaíre elvirágzott fejecskéje

verfu salataban 10
Csabaíre borzas gerincű páratlanul szárnyalt levelei

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR