Már február végétől vethetjük a retket

Már február végétől vethetjük a retket

Indul a szezon!

A retek remek szezonkezdő: egy kis vízen kívül nem igényel sok törődést és néhány hét alatt ízletes, ropogós és egészséges gumókkal lát el minket.

Február végén indul a retekszezon és egészen szeptemberig tart. Annak érdekében, hogy folyamatosan szüretelni tudjunk, érdemes 2-3 hetente mindig egy újabb sort vetni. Már az 5 °C is elegendő a növekedéséhez. Ideális a magaságyásos termesztés, még jobb a hidegággyal ellátott, ahol a növénykéket meleg, védett helyen tudjuk nevelni.

retket februar vegetol 02

Annyira egyszerű a retek termesztése, hogy akár egy balkonládában vagy nagy cserépben is elkezdhetjük: közegként keveréket használjunk kerti vagy virágföldből, némi komposztból és homokból. A retket legelőször 3 év elteltével vessük ugyanoda. Ha magaságyásban termesztjük, érdemes mindig friss földdel feltölteni az ágyást, így a vetésforgó elhagyható.

Vessük a magokat kb. 1 cm mélyen kis barázdákra, 4 cm-es távolságra. A sorok között hagyjunk 10 cm-es távolságot. A sűrűn vetett, nem egyelt növények gyorsan levelet hoznak, de gumót nem tudnak fejleszteni. Csak enyhén takarjuk a vetést némi földdel.

retket februar vegetol 03

Ügyeljünk arra, hogy a föld rendszeresen nedves legyen, de ne álljon a pangó vízben. Már 4-6 hét után kihúzhatjuk az első csípős ízű retekgumókat. A friss zöldség meghozza a tavaszt a konyhába! Az aromás retekleveleket felhasználhatjuk salátákhoz, nem kell őket a komposztra hajítanunk!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR