Építsünk hidegágyat, így már tél végén ültethetünk

Építsünk hidegágyat, így már tél végén ültethetünk

Hosszabb szezon.

Meghosszabbítja a kertészeti szezont: már februárban vethetünk és ültethetünk, ha van egy hidegágyunk. A nap melegítő sugaraival, az üvegházhatást kihasználva kedvező mikroklíma jön létre, amely lehetővé teszi a korábbi ültetést.

A hidegágynak válasszunk napos, szélvédett helyet, és lehetőség szerint déli irányba tájoljuk. Az elkészítésére legideálisabb időpont a január vége-február közepe, de kemény teleken akár február végéig is elhúzódhat.

epitsunk hidegagyat tel vegen 02
Ofer El-Hashahar

Fontos, hogy megfelelően rétegezzük a közeget:

1. Ássunk 40-50 cm mély gödröt ott, ahol a hidegágyat fel szeretnénk építeni és állítsuk fel az oldalfalakat. Ha szükséges, tegyünk alulra hálót, hogy az egerektől megvédjük a területet.

2. 20 cm magasan töltsük meg friss lótrágya és szalma keverékével, ez biztosítja a természetes fűtést. A lótrágyát őszi lombbal, konyhai és kerti hulladékkal is helyettesíthetjük.

3. Erre jön egy keverék kerti földből és félig érett komposztból (3:1 arányban).

4. Zárjuk be az ágyás fedelét. Nagyjából egy hét alatt kész a közeg, ha elég magas volt a hőmérséklet a rothadáshoz. A vetéshez a talaj hőmérsékletnek min. 14 °C-nak kell lennie.

Még februárban is olyan ereje lehet a téli napnak, hogy túlmelegíti az ágyást. Ügyeljünk arra, hogy rendszeresen szellőztessünk, az ideális hőmérsékletet pedig 22 és 25°C között tartsuk. Délután csukjuk be a fedelet, hogy a meleget éjszakára benn tartsuk.

Azok a növények alkalmasak a hideg keretben történő termesztésre, amelyek alacsonyabb hőmérsékleten is fejlődnek. A melegkedvelők palántanevelését is meg lehet itt kezdeni, később pedig a balkonra kerülő virágok palántái is itt növekedhetnek.

Mit vethetünk/ ültethetünk a hidegágyba?

Február: salátafélék, madársaláta, retek, karalábé, zsázsa vetése

Március-április: paradicsom, uborka, paprika, cukkini és fejessaláta palántanevelése

Április-május: karfiol, tök, és futóbab palántanevelése

Június-július: brokkoli, paprika, padlizsán, dinnye magvetése

Augusztus-szeptember: madársaláta, póré, retek, késői retek magvetése

Szeptember-október-november: őszi és téli zöldségek magvetése, ültetése, pl. madársaláta, endívia, póré, késői retekfajták, téli spenót, kövér porcsin

Bevezető kép: Ofer El-Hashahar

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?