Márciusban trágyázzuk a tulipánokat

Márciusban trágyázzuk a tulipánokat

Aprózódó hagymák.

A tulipánoknak más növényekhez hasonlóan szükségük van tápanyag-utánpótlásra, trágyára. A hagymák gyakran évekig fekszenek a földben és szezonról szezonra egyre kisebbek és gyengébbek lesznek.

A növekedés kezdetén a tulipán a hagymából nyeri a tápanyagokat, de azt követően már a környezetéből veszi fel azokat. Annak érdekében, hogy ezt a satnyulást elkerüljük és a tulipánok újra színpompás virágokat hozzanak, a viszonylag rövid vegetációs periódusban érdemes őket extra adag tápanyaggal ellátni.

tragyazzuk a tulipanokat 02

Alapvetően a tulipánok nem nagy tápanyagfogyasztók, nitrogénből csak kevésre van szükségük, ezért a készen kapható ásványi trágyák max. 5% nitrogént tartalmazzanak. A legjobb, ha komposztált keveréket, lombot, kéregmulcsot vagy fahamut terítünk a tövek köré.

A trágyázás ideális időpontja akkor érkezik el, amikor a zöld levelek kibújnak a földből, a virágzásig adhatunk nekik kiegészítő tápanyagot. Ha a tulipán olyan évelők között virít, amelyeket nyáron trágyázunk, akkor nem kell plusz tápanyagot adnunk a hagymásoknak ősszel vagy tavasszal.

tragyazzuk a tulipanokat 03

Általánosságban minél nagyobb virágokkal rendelkezik a tulipán, annál nagyobb adag trágyát kell kapnia, de vannak kivételek, pl. a kopár sziklakertekben élő fajták.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR