28 napig tartja frissen a tulipánokat egy újfajta csomagolás

28 napig tartja frissen a tulipánokat egy újfajta csomagolás

Hosszabb életű csokrok.

Jelentős sikerről számolt be a PerfoTec holland cég, ugyanis elérték a kitűzött céljukat, létrehoztak egy hatékony frissentartó csomagolást a tulipánok számára. A virágok nagy része sokat utazik, amíg elér a vásárlóhoz, gyakran repülőn, hajón vagy vonaton érkeznek, nem egyszer Afrikából vagy az amerikai kontinensről.

A PerfoTec MAP LinerBags (módosított légkörű csomagolás) névre hallgató, újfajta anyagba csomagolt tulipánok víz nélkül még 28 nap elteltével is megfeleltek a friss virág követelményeinek és további 7 napot garantálni lehetett a vázában a vásárlónál. Szignifikáns különbség mutatkozott a speciális nejlonba csomagolt és a kontroll tulipánok között. Utóbbi csoport nem fejlődött ki, zárt állapotban maradt és a vázában elvesztette a színét, a kiszáradás és a tárolás során történt érés következtében.

csomagolas tulipanokat frissen tartja 02
Fotó: perfotec.com

A speciális csomagolóanyag tulajdonságai és a mikroperforáció segít a tulipánoknak tökéletes légkört teremteni annak érdekében, hogy eltarthatóságuk meghosszabbodjon. A túl sok CO2 károsítja a növényeket, erre legjobb példa a szín elvesztése. A tasakban viszont az O2-szintet a szokásosnál alacsonyabbra tudják csökkenteni, anélkül, hogy a CO2-szintjét káros mértékűre emelnék.

csomagolas tulipanokat frissen tartja 03

A gázszint szabályozása mellett a PerfoTec képes volt a kiszáradást is megelőzni és a súlycsökkenést mindössze 1% alá szorítani, miközben a hagyományos módon tárolt tulipánok átlagosan a súlyuk 10%-át elvesztik.

Mindkét csoport virágot 2 °C-on tárolták 28 napig, ezt 3 nap követte 8 °C-on, ekkor már a tulipánok vízzel teli vödörben álltak. Végül 7 napra vázába tették őket egy 20 °C-os helyiségben.

csomagolas tulipanokat frissen tartja 04

A kísérletek kedvezően végződtek a tulipánok szempontjából. Ha még hosszabb ideig él egy csokor, akkor bizonyára még több emberhez eljutnak majd ezek a szépséges virágok. Ráadásul amennyiben egy virág tovább marad friss, akkor nem feltétlenül a leggyorsabb szállítási módot kell választani, hanem gondolhatunk a környezetvédelemre is.

Forrás: perfotec.com

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR