Megérett az őszi málna – ez a fajta ellenállóbb a betegségekkel szemben

Megérett az őszi málna – ez a fajta ellenállóbb a betegségekkel szemben

Még az ültetéssel is időben vagyunk.

A nyáron – általában június-júliusban – érő málnát mindenki ismeri, kedveli, de az őszi málnáról vagy másnéven folytontermő málnáról kevesebb szó esik. Pedig a hűvösebb időszakban az első fagyokig még zamatos málnát szüretelhetünk – ez a málnafajta augusztus végétől örvendeztet meg bennünket finom gyümölcsével.

A két málna íz szempontjából nem különbözik egymástól, és kinézetben is épp olyanok, mit két tojás. A kórokozókra és kártevőkre való érzékenységben azonban az őszi málnánál az előny, ugyanis sokkal ellenállóbb. A nyári málnával ellentétben a gyümölcsöket azokon a vesszőkön hozza ősszel, amelyek abban az évben tavasszal növekedtek. Ezért sokkal kevésbé fogékony az olyan gombás betegségekre, mint a gyökérrothadás vagy a botritisz. A gombák a kéreg repedésein keresztül behatolva gyengítik a növényt – a tünetek különösen erősek lehetnek a következő évre. Az őszi málnánál azonban ez az eset nem áll fenn, mivel ugyanabban az évben még terem is, ahogy a vesszőket hozza.

A kis málnabogár is, amely a gyümölcsöt fogyasztja, nehezebben birkózik meg az őszi fajtákkal. Életciklusának a nyári málna felel meg, ezért ősszel már nem okoz gondot.

Az őszi málna hajtásait késő ősszel egészen a talajig visszavághatjuk. Mivel a növénynek nincs különösebben nagy tápanyagigénye, elegendő némi komposzt bedolgozása a töve körül. A munka során ügyeljünk arra, hogy a málna sekélyen gyökerezik, ne sértsük meg a gyökereit. Különleges igényei nincsenek, arra kell ügyelni, hogy pangó vízben ne álljon.

Aki kedvet kapott az őszi málnához, most még akár el is ültetheti a kertjében! A kertészetekben, kertészeti árudákban konténeres növényként többnyire egész évben kapható, őszi vagy folytontermő málnaként keresd. Ügyeljünk arra, hogy az ültetés az első fagyok előtt megtörténjen, amikor a talaj még laza, nem kemény, és a növekedéshez, megkapaszkodáshoz a gyökereknek elegendő idejük van. Ez esetben már jövő ősszel a saját bokrunkról csemegézhetünk!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR