Megnyúlt muskátli: hogyan előzzük meg és hogyan hozzuk helyre a bajt?

Megnyúlt muskátli: hogyan előzzük meg és hogyan hozzuk helyre a bajt?

Gyakori probléma, még a tapasztalt muskátlitartók körében is.

Sok növénybarát hosszú évek óta tart muskátlit, időnként mégis azzal szembesül, hogy a féltő gonddal nevelgetett növényei kiábrándítóan megnyúltak.

A muskátli az egyik legnépszerűbb cserepes, illetve virágágyi növényünk. Kifejezetten tetszetős növény, számításba kell vennünk azonban, hogy rendszeres, rutinszerű metszést igényel annak érdekében, hogy a lehető legjobban formáját mutathassa. Ez a beavatkozás egyrészt segít megelőzni, hogy a növény túlnőjön, másrészt a visszametszéssel a már megnyúlt növényt is sikeresen helyrehozhatjuk.

A muskátli megnyúlásának lehetséges okai

Ha a muskátli megnyúlik, ennek leggyakoribb oka általában a rendszertelen, elhanyagolt visszametszés. A muskátli természetes körülmények között, eredeti élőhelyén jellemzően nyúlánk, fásodó szárú növény, amely a nálunk uralkodó időjárási viszonyok között akkor jár a legjobban, ha esetében az alacsonyabb, tömött, bokros forma kialakítására törekszünk. Annak érdekében, hogy a muskátlink kompakt és bokros legyen, valamint megelőzzük a nemkívánatos megnyúlását, évente legalább egyszer erősen vissza kell metszenünk. Minél rendszeresebb a metszés, annál nagyobb eséllyel tartja meg a növény tetszetős, mutatós formáját.

A muskátli megnyúlhat a rossz, gyenge fényviszonyok hatására is. A metszés mellett fontos tehát, hogy az egyes növények között hagyjunk nagyobb szabad teret, azaz szellősebben helyezzük el a cserepeiket, valamint biztosítsunk a növényeknek bőven természetes napfényt. Ezek az egyszerű lépések a legtöbb esetben nagyban enyhítik a problémát.

A túlzásba vitt öntözés szintén okozhatja a muskátli megnyúlását. A muskátlit alapvetően jó vízáteresztő képességű ültetőkeverékbe ajánlatos ültetnünk, és csak akkor érdemes meglocsolnunk, ha a talajának a felszíne tapintásra már száraz. A túlöntözés hatására a növény fejletlen, gyenge, felnyurgult lesz.

megnyult muskatli 02

A megnyúlt muskátli visszametszése

Bizonytalanok vagyunk azzal kapcsolatban, mi a teendő a megnyúlt muskátlival? A legtöbb esetben a visszametszés megoldja a problémát. Még mielőtt (rendszerint késő ősszel) behoznánk a lakásba, körülbelül egyharmad részt vágjuk vissza a megnyúlt növényeket. Ennek során mindenekelőtt a betegnek tűnő, illetve elhalt szárrészeket távolítsuk el. A szakszerű visszametszéssel egyúttal megelőzhetjük azt is, hogy a növény csúnyán túlnőjön.

A visszacsípés szintén bevált gyakorlat a megnyúlt muskátli megszépítésére. Ezt a műveletet rendszerint a már kifejlett növényen végezzük el azért, hogy sűrűbb, bokrosabb növekedésű legyen. A visszacsípésre a növény aktív vegetációs időszaka alatt is sort keríthetünk, de a metszést is kiegészíthetjük vele. Amikor a visszametszést követően az új hajtások már elég hosszúak, a végükből csípjünk le 1-3 cm-t.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?