Mekkora kézifűrész kell a kertésznek?

Mekkora kézifűrész kell a kertésznek?

Ha kerti szerszámnak szánjuk a fűrészt, akkor tudnunk kell a megfelelő fogsűrűséget, pengeszélességet és a fűrész hosszát is. Segítünk eligazodni a számok között.

 

A fűrészpenge hossza és magassága

A hosszra van egy egyszerű szabály; a vágópenge hossza legalább a kétszerese legyen a vágandó fa vagy ág átmérőjének. Tehát például a Gomtaro 300 típusú standard Silky fűrésszel maximum 15 cm átmérőjű ágakat vágjunk. A fűrészlap hosszából persze csak az a rész számít, ahol fogak vannak. Valószínűleg csak a harmadik-negyedik fognál tudok indítani, és nyilván nem akarom kihúzni a fűrész hegyét a résből, így a kétszeres hossz valóban csak a minimum. Mércének nagyon jó a negyedébe hajtogatott A4 papírlap, mert az így kapott A6-os oldalai majdnem pontosan 10, illetve 15 cm-esek. A kétszeres hossz indoka a hatékony munka, a mozdulatok gazdaságossága, és hogy a fűrészpor szabadon kihullhasson a fogak közül, a résben maradó csak fékezne.

silky fureszek 08 resz 02

Nem kell aggódni, a hód is megoldja valahogy

Természetesen szükséghelyzetben rövid pengével is lehet fát vágni, a hód egyébként hatalmas fogai is sokkal kisebbek a kirágott vízparti fák átmérőjénél. Mi is körbefűrészelhetünk kis fűrésszel nagy ágakat, csak így elvész a munka hatékonysága. A fölöslegesen sokkal hosszabb fűrészlappal nehezebb a vágás, a penge könnyen lengésbe jön, a rezonancia miatt szélesebb vagy görbe lesz a rés. Ha nem válthatunk rövidebb lapra, akkor csak a markolat közeli, szükséges részt használjuk a vágáshoz. A Silky katalógusa szerint a legrövidebb pengéjű a Pocketboy 13 centise, a leghosszabb a Katanaboy 100 centise, az utóbbi használatához bizonyára nagy rutin kellene.

silky fureszek 08 resz 03

A széles fűrészlap kevésbé rezeg, de nem mindig fér be

A fűrészlapok magasságában is jelentős különbségek vannak. Az Ibuki 390 magassága majdnem 6 cm, ami kitűnő rezgéscsillapítást eredményez. (A magasság szót azért használom, mert a fűrészlap 1-2 mm körüli vastagságát-vékonyságát, konkáv keskenységét már az erre merőleges méretre alkalmaztuk.) A szűk ágvillákba is beférő Tsurugi 330 pengéje csak 3 cm magas, amelynél a rezgéscsillapításhoz a markolat, a kezem és a karom is szükséges. Az ilyen karcsú pengéknél különösen fontos a fegyelmezettség, nyugodt mozdulatokra van szükség, semmi kapkodás és erőlködés, a fűrész tudja a dolgát, csak hagynom kell, hogy végezze.

silky fureszek 08 resz 04

Így készült a videó

A sorozat írója és szereplője Bálint János kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videóból álló sorozat támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A videóban bemutatott szerszámok, amelyeket a Silky márkát forgalmazó Hermes Áfész térítésmentesen (és a mondanivalónkat nem irányítva) bocsátott a rendelkezésünkre:

 • Gomtaro
 • Pocketboy
 • Katanaboy
 • Ibuki
 • Tsurugi

A sorozat eddigi részei:

 1. Videósorozat készül a modern kerti fűrészekről – itt az első rész
 2. Ezt azért elvárhatja a kertész egy jó fűrészlaptól!
 3. A nagyfogú fűrész nagyot is harap, de vajon ez kell-e a kertbe?
 4. Mitől harap a fűrész és miért nem szorul meg?
 5. Így fogd a fűrészt, hogy harapjon
 6. Jobban vág a fűrész ezzel a technikával

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR