Csírázási próba.
Már a télre készülődésnél, de legkésőbb tavasz elején rendet teszünk a garázsban, kamrában és ilyenkor óhatatlanul is számos vetőmag előkerül. Ezek vajon tavalyról maradtak? Netán még régebb óta lapulnak a polcokon? Kidobjuk őket vagy próbáljuk meg elvetni?
Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mikoriak a magok, érdemes egy csírázási próbát tartanunk.
A legjobb persze, ha minden évben feliratozzuk a maradék magokat és a faj nevével, valamint évszámmal látjuk el a tasakokat. Így könnyen ellenőrizhetjük, hogy csírázóképesek-e még a szaporítóanyagok. A hűvös, száraz helyen tárolt magok eltarthatósága általában a következőképpen alakul:
1-2 évig eltartható: metélőhagyma, póréhagyma, pasztinák, feketegyökér, borsikafű
2-3 évig eltartható: petrezselyem, borsó, hagyma
3-4 évig eltartható: fejessaláta, madársaláta, endívia, spenót, mángold, paradicsom, paprika, sárgarépa, zeller, bab, kerti zsázsa
4-5 évig eltartható: padlizsán, retek, cékla, cikória, karalábé, káposzta
5-8 évig eltartható: uborka, dinnye, sütőtök