Metszőolló mellé minek fűrész?

Metszőolló mellé minek fűrész?

A faápolás során tuti szembejön a kertészkedővel egy 2 centinél vastagabb ág. Ilyenkor válthatunk nagyobb ollóra, nagyobb erőre, két kézre. Vagy előkaphatunk a zsebünkből egy fűrészt!

Akinek nemcsak fiatal gyümölcsfák metszésével van tapasztalata, biztosan emlékszik arra, hogy nagyon gyakran odakerül az ember elé egy vastagabb ág, vagy egy száraz rész, amit a metszőolló csak nagy erőlködések árán vág le, vagy egyáltalán nem boldogul vele. A kertészek szerszámai között ezért általában ott a fűrész, ami elvégzi azt, amire az olló nem képes. A fűrésznek azonban van néhány hátrányos tulajdonsága is: egyrészt nem hagy maga után olyan tiszta, egyenes vágási felületet, mint egy borotvaéles olló, másrészt nem olyan kis aranyos, kompakt szerszám, mint amit az ember csak úgy zsebre vág. De van ám kivétel: a kertészek ágvágó fűrésze. Ez általában az övre akasztható, vagy ami még jobb, összecsukható és zsebbe csúsztatható. A kompakt fűrészek királya a FELCO 600 típus, amit az alábbi videóban bemutatunk:

A FELCO 600 praktikus, kicsire összecsukható, biztonságos, professzionális fűrész. Húzó mozdulattal fűrészel, zsebben elfér és 20 cm méretűre összecsukható. Nemcsak kertészkedés, hanem kemping, túrázás, természetjárás is lehet a célja a borotvaéles pengéjű és pillekönnyű szerszámnak. Most mégis a kertészek szempontjait mutatjuk be. A FELCO 600 első pillantásra talán játékszernek vagy egy nagyobb bicskának tűnhet a cég nagy ágfűrészeihez és rókafarkú fűrészeihez képest, pedig professzionális, teljes értékű metsző és faápoló szerszám.

Az összecsukva mindössze húsz centiméteres hossza lehetővé teszi, hogy zsebre vághassuk, ha éppen nincs rá szükségünk és mindig magunknál tarthassuk, ha fűrészelnünk kellene. Ez elég fontos szemponttá válik, ha épp létrán (vagy egy fa tetején) állunk.

Mára megtanultuk, hogy mobiltelefon nélkül nem megyünk sehová. A kertészek, akik ezt a fűrészt használják, már erre is alkalmazzák a szabályt, hiszen zsebben elfér, a csomagban mindig benne lehet. Azt persze tudni kell, hogy fűrészelni sokkal munkásabb, mint a hatalmas ágvágókkal vágni, ugyanakkor ha egyszer egy ág túl vastag, akkor csak egy ilyen fűrész mentheti meg a helyzetet.

furesz metszoollo melle 02

Az egyszerű, összecsukható fűrészből a legjobb is 8000 forint alatt megkapható (2021. februárjában). A FELCO bicskafűrésze így kevesebb, mint feleannyiba kerül mint egy átlagos metszőolló. A hazai Felco Shop kínálatában különböző akciós csomagokban még ennél is olcsóbban megrendelhető.

A markolat teljes értékű, puha fogású, hüvelyktámaszos, egyformán bal- és jobbkezes. A penge fogazott része 16 cm, az egész kinyitva 35 cm. Meg kell tanulni, hogy csak húzva vágjunk vele, a visszatoláskor nem szabad megszorulnia a pengének. Ebben a speciális, egy irányba vágó fogazás is segít, valamint az, hogy a fogaknál egy kicsit vastagabb a penge, mint a fokánál. A fűrészlap borotvaéles fogai olyan kiképzésűek, hogy se a növényi nedvek, se a fűrészport nem tapad közéjük, ezért egy nagy fűrésszel azonos mértékben hatékony vele a munka.

furesz metszoollo melle 03

A legtöbb metszőolló 1-2 cm-es ágakkal birkózik meg. 2 cm felett már csak nagyon nagy méretű ollók és erős kezű kertészek boldogulnak, hiszen a kisebb ollók pengéje nem nyílik olyan nagyra, hogy mélyen befoghassuk vele az elvágandó ágat. Vagy ha mégis, akkor a nyele is nagyra nyílnak, nehéz egy kézzel átérni. A másik kezünkkel persze ilyenkor rásegíthetünk, de nem úgy, hogy két kézzel szorítjuk a nyeleket, hanem inkább úgy, hogy a levágandó ágat a vágópengével azonos irányban hajlítjuk, így a vágás “nyílik”, az olló jobban halad a fában. Persze a létrán vagy a fán állva egyik kezünkkel kapaszkodni szoktunk, így előbb-utóbb kényelmesebb lesz fűrészelni.

A használati utasítás legfeljebb 50 mm-es ágakhoz ajánlja a Felco 600 fűrészt, ami fejmagasság fölötti munkánál és szabadon mozgó ágaknál biztosan jó tanács. Ha viszont a másik kezemmel is be tudok segíteni, és a levágandó részre támaszkodva fokozatosan tágítom a nyílást a fűrészelés közben, akkor nyugodtan vághatok sokkal vastagabbakat is.

furesz metszoollo melle 04

A penge a kinyitáskor hallható kattanással reteszelődik, véletlenül sem csukódhat a kézre. A becsukáshoz egy kallantyút kell erősen megnyomnom. A fűrészfogak a kiváló acél és a különleges edzés miatt rendkívül kopásállóak.

Összefoglalásul: a zsebben hordható fűrész minden kertészkedőnek megkönnyíti az életét. Fontos, hogy erős, rugalmas fűrészpengéje legyen, ne szoruljon meg, ne rozsdásodjon. Még fontosabb, hogy soha ne sértse meg a kertészkedőt, legyen biztonságos és kézreálló. Ha mindez megvan, akkor jöhet bármilyen kemény, száraz, vastag ág, bármilyen koronaalakítási feladat, a fűrész meg fogja menteni a helyzetet.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR