Mi a teendő, ha nem virágzik a fukszia?

Mi a teendő, ha nem virágzik a fukszia?

Amikor a frissen vásárolt fuksziát hazahozzuk, rendszerint tele van tündérien bájos virágokkal. Néhány hét elteltével a virágok száma elkezd csökkenni, mígnem egy szép napon arra eszmélünk, hogy már egyetlen virág sincsen az egykor teljes díszében pompázó növényen.

Aggodalomra azonban semmi ok! A fuksziák esetén ez elég gyakori jelenség, amelyet általában könnyen orvosolhatunk. Az alábbiakból kiderül, mi mindent tehetünk azért, hogy a fuksziánkat újra beborítsa a számtalan csodaszép virág.

fukszia nem viragzik 02

Miért nem virágzik a fuksziám?

A fukszia virágai mindig a friss, új hajtásokon fejlődnek ki. Ezért, ha nincs a rajta virág, ez általában azt jelzi, hogy a növény egy kis metszést, visszacsípést igényel. A visszacsípéssel rávehetjük a fuksziát, hogy új hajtásokat hozzon.

Amint a növény kora tavasszal ismét új hajtásokat kezd hozni, a hajtásvégeket rendszerint visszacsípjük, hogy elősegítsük a virágzást. A fuksziánkat a nyári hónapokban érdemes rendszeresen visszacsípnünk, hogy a virágzás folyamatos legyen. A visszacsípés abból áll, hogy az egyes hajtásokat kétharmadra vagy felükre visszavágjuk, visszacsípjük.

Ha tehát a fuksziánk abbahagyta a virágzást, nem kell megijednünk: általában a visszacsípést követő kb. 6 héten belül újra virágot fog hoz. A legjobb módszer, hogy megelőzzük a virágmentes időszakokat, ha a tavaszi és nyári hónapokban rendszeresen elvégezzük a visszacsípést. Ha az elvirágzást követően elmulasztjuk a visszacsípést, az idősebb hajtások egyszerűen csúnyán megnyúlnak, felnyurgulnak, a növény többé már nem nyújt esztétikus látványt. Jegyezzük tehát meg, hogy a fukszia az idősebb hajtásokon nem hoz virágot.

fukszia nem viragzik 03

Hogyan vegyük rá a fuksziát a virágzásra?

Amikor a fukszián éppen egyetlen virág sincsen, azzal is megpróbálkozhatunk, hogy a hajtásokat a legerősebb levélhónaljig visszavágjuk. Úgy egy hónap elteltével a növény elkezd új hajtásokat hozni, amelyek révén elérhetjük az újabb virágzást.

Annak érdekében, hogy a növényből a legtöbbet hozzuk ki, azaz elérjük, hogy tavasztól őszig folyamatosan újabb és újabb virágokkal ajándékozzon meg bennünket, az egyes hajtásokat elvirágzás után mindig vágjuk vagy csípjük vissza. Továbbá, biztosítsuk a növénynek a számára ideális környezeti feltételeket. Ez mérsékelten napos vagy félárnyékos fekvést, valamint egyenletesen nyirkos, jó vízáteresztő talajt jelent. A fuksziát (a virágzás és az aktív növekedés időszakában) minden második héten tápoldatozzuk.

A virágok nélküli fukszia bár csalódást okoz a kertésznek, olyan problémáról van szó tehát, amelyet könnyedén kiküszöbölhetünk. Fogadjuk meg a fenteikben leírt tippeket, tanácsokat, és soha többé nem kell amiatt panaszkodnunk, hogy a fuksziánkon egyetlen egy virág sincsen.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR