Miként szitáljuk a komposztot?

Miként szitáljuk a komposztot?

Fennakadnak a durvább darabok.

Tavasszal nagy kincset jelent a fejlődő növényeknek a komposzt, azonban ezt az értékes anyagot ajánlatos a felhasználás előtt átszitálni.

Nem minden szerves anyag rothad gyorsan a komposzthalomban: akár még egy évvel később is maradhatnak nagy ágdarabok vagy tojáshéjak a kupacban. Mivel a nem teljesen elbomlott maradványok a talajból elvonják a nitrogént a folyamatban lévő rothadás miatt, ezért érdemes felhasználás előtt átszitálni a komposztot. Csak ezt követően terítsük azt szét.

A legegyszerűbb, ha nagylyukú, durva szitán öntjük keresztül a komposztot. Ezt magunk is elkészíthetjük, például egy régi kerítésből, hálóból. Az ideális háló min. 15 mm-es szemnagysággal rendelkezik.

A munka megkezdése előtt terítsünk ki egy nagy ponyvát, így később könnyebb lesz összetakarítani a területen. Állítsuk fel a szitát szögben és egy lapát segítségével dobjuk át rajta a komposztot. A döntési szög befolyásolja a szitálás finomságát: minél meredekebb a szög, annál finomabb komposztot kapunk. Az aprószemű humusz ugyanis átjut a szitán, míg a durvább részek egyszerűen visszacsúsznak.

Ezek újra visszakerülhetnek a komposztba és tovább folyhat a rothadásuk.

A komposzt szitálásához lehetőleg száraz időt válasszunk, így nem csomósodik, nedvesedik az anyag.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR