Mi kerüljön áprilisban a magaságyásba?

Mi kerüljön áprilisban a magaságyásba?

Tippek az egészséges növénykultúráért.

Áprilisban már igazi magaságyás-szezonnak örülhetünk, sorban jönnek az ültethető zöldségek. Ügyeljünk azonban arra, hogy ez a hónap még szeszélyes, nem mindig a várt hőmérsékletet hozza, ezért ne csak a naptárt nézzük, de a valós időjárást is!

aprilisban magasagyasba 03

Magaságyás, hidegágy, ablakpárkány

Ilyenkor jó esetben már egyre kisebb az éjszakai fagyok mértéke. Ez ideális a zöldségfajok egy részének, amelyek tűrik a hideget is, ezeket már most kiültethetjük vagy elvethetjük a magaságyásban. Ha még mindig fagypont alatti hőmérsékletre számíthatunk éjjel, akkor este takarjuk le az ágyást egy gyapjúfóliával, majd reggel hajtsuk fel a védőréteget a növényekről.

aprilisban magasagyasba 05
Aaron Baugher

Amennyiben az időjárás engedi, már bekerülhet a magaságyásba a retek, a rukkola, a tépősaláta, a spenót, a petrezselyem. Valamivel később, amikor a hőmérséklet tovább emelkedik, jöhet az újhagyma, a hagyma, a póré, a mángold és a káposzta.

Hidegágyban is termeszthetünk már karalábét, chilit, paprikát, cukkinit, paradicsomot. Ezek a zöldségek kissé érzékenyek a hidegre, ezért kell védeni őket a kerettel. Az üveg alatt gyorsan felmelegszik a levegő, ami kedvező a növényeknek. Napos napokon emeljük le a fedelet, szellőztessünk vagy árnyékoljunk, hogy a zöldségek ne égjenek meg.

aprilisban magasagyasba 04
David Owen

Amennyiben nincs magaságyásunk, se hidegágyunk, akkor akár az ablakpárkányon is előnevelhetjük az érzékenyebb palántákat, amiket majd májusban tudunk a magaságágyásba kiültetni.

aprilisban magasagyasba 02

Tippek az előkészületekhez

Helyigény: Megvetésnél, ültetésnél gondoljunk arra, hogy a spenót, a mángold, a petrezselyem nagyobbra nő és elegendő helyet követel majd magának. Ne ültessük őket túl szorosan, hogy egészséges, erőteljes zöldségeket szüretelhessünk.

Trágyázás: Mielőtt ültetnénk, dolgozzunk be egy kis komposztot a magaságyás talajának felső rétegébe, ily módon optimális növekedési feltételeket biztosítunk a kezdetekhez.

Jelölés: Lehet, hogy most úgy véljük, hogy szükségtelen megjelölni a növényeket, azonban néhány hét múlva már másképp látjuk majd. Egyes zöldségek kezdetben ugyanis nagyon hasonlóak!

Védekezés a csigák ellen: Érdemes erre is gondolni, például egy csigakerítés használatával.

A magaságyásban ne csak egyféle növényt termesszünk, hanem vegyeskultúrát. Az egyensúlyban lévő kultúrában a zöldségeknek különböző tápanyagokra van szükségük, így jól megférnek egymás mellett. Figyeljünk arra, hogy egyes fajok gátolhatják egymás növekedését a gyökereiken vagy a kiválasztott illatanyagokon keresztül.

Jó szomszédok:

 • uborka és karfiol
 • paradicsom és fejessaláta
 • póréhagyma és karalábé
 • paprika és fokhagyma
 • retek és kínai kel
 • kelkáposzta és borsó

Rossz szomszédok:

 • uborka és paprika
 • paradicsom és borsó
 • póréhagyma és borsó
 • burgonya és brokkoli
 • burgonya és zeller
 • kelkáposzta és hagyma
 • retek és uborka

aprilisban magasagyasba 06

A nagyra növő vagy lassan növő fajok középre kerüljenek, mert elnyomhatják, leárnyékolhatják a többieket. Minden olyan zöldség, amely gyorsan nő és hamar szüretelhető, az ágyás szélére kerüljön: ide tartozik például a tépősaláta, a retek. A szélekre kerüljenek azok is, amelyek kúsznak, indákkal, kacsokkal rendelkeznek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR