Hol, miből, mekkorát: magaságyás 1x1

Hol, miből, mekkorát: magaságyás 1x1

Mindent az emelt termesztésről.

Aki még csak tervezi, hogy kipróbálja a magaságyást, könnyen elveszhet a bőséges kínálatban. Segítségül összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat erről a termesztési alternatíváról.

1. Elhelyezés

A jó termés érdekében ajánlott a magaságyásnak vízszintes területet választani ott, ahol bőséges a napsütés, de némi lombozat is található, ami segít abban, hogy a magaságyás a dél körüli hőségben árnyékot kapjon. Kiváló ötlet a házfal vagy sövény mellé tenni, mert az így kialakult mikroklíma meleget biztosít a fejlődő növényeknek. Ily módon még a fagyos telet követően is gazdag szüretre számíthatunk.

magasagyas mibol mekkorat 09
Elliott Brown

2. Nagyság és magasság

Egy átlagos magaságyás szélessége 70-140 cm, magassága 70-90 cm. Természetesen ezt a saját adottságainkhoz, igényeinkhez kell szabni, hogy optimálisan tudjuk használni az ágyást. Ezért az ágyásnak kb. olyan szélesnek kell lennie, amilyen hosszú kinyújtva a karunk, így tudunk kényelmesen minden részére elérni. A magassághoz a térdünk és a csípőnk közötti távolság tekinthető optimálisnak. A hosszúságnak tulajdonképpen nincs korlátozása. Ezenfelül a saját kertünk felszíne és a munkamódszerünk is szerepet játszik. Előnyösebb lehet például a szélesebb keret, ha ülve szeretnénk kertészkedni.

magasagyas mibol mekkorat 02Local Food Initiative

3. Anyagválasztás

A magaságyás többféle anyagból készülhet, mindegyiknek van előnye és hátránya is.

Fa: Vitán felül ez a legnépszerűbb anyag a kertészkedők körében. Könnyű, mobilis, ugyanakkor kevésbé időjárásálló. Sokoldalú, környezetbarát, természetes megjelenésű, jól alakítható, szép. Fontos, hogy miből készül, mert a puhafák, mint pl. a fenyő olcsóbbak ugyan, de kevésbé stabilak és tartósak, mint a keményfák, pl. a tölgy.

magasagyas mibol mekkorat 04
normanack

magasagyas mibol mekkorat 08
David Marcovitz

Fém: Érdemes a fémet is fontolóra venni, mert nem csak változatos megjelenésű lehet, de jól formázható is. Robusztus, ugyanakkor hűvös, merev, kevésbé illeszkedik a kertbe.

magasagyas mibol mekkorat 07
Doug Beckers

Kő: Időjárásálló anyag, könnyű kezelni és tartós. A kő rendkívül sokoldalú lehet, felületben, színben is változatos, a hőt nagyszerűen tárolja és adja le, azonban nehéz és a kőből készült magaságy nem egykönnyen mozdítható, áthelyezhető.

magasagyas mibol mekkorat 03McKay Savage

magasagyas mibol mekkorat 06
Oregon State University

magasagyas mibol mekkorat 05
Scott Costello

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR