Neveljünk szobanövényt az avokádó magjából!

Neveljünk szobanövényt az avokádó magjából!

Ugye mennyire adja magát az a hatalmas mag, amelyet az avokádóban találsz? Érdemes félretenni, mert nagyon klassz szobanövényt nevelhetsz belőle az alábbi útmutatás alapján!

Bármennyire meglepő, sok mindenből válhat cserepes szobanövény, például a hűtőszekrényünk tartalmából. A sárgarépa, a burgonya, az ananász és természetesen az avokádó mind sikerrel pályázhatnak a "tiszteletbeli szobanövény" címre. Ugye sikerült felkeltenünk a téma iránt az érdeklődést? Lássuk tehát, milyen is az avokádó és hogyan nevelhetünk szobanövényt belőle!

Hogyan nevelhetünk az avokádóból szobanövényt?

Sokaknak lehetnek már korábbi tapasztalataik az avokádó cserépben való nevelésével, különböző méretű és formájú konténerekbe történő ültetésével. Az avokádó cserépben való nevelése gyakran az első próbálkozásaink között szerepel, amikor a növénygondozást tanuljuk, illetve azt, honnan is származnak az élelmiszerek. Sok általános iskolás gyermek kap ilyen vagy hasonló feladatot. De ha a mi esetünkben ez már egy kicsit régen volt, illetve mi magunk is szülőkké váltunk az idők folyamán, itt az ideje, hogy újra átvegyük, hogyan is kell avokádót nevelni a lakásban.

Először is gyűjtsük magunk köré a gyerekeket (vagy ébresszük fel a lelkünkben szunnyadó gyermeket), mivel egy egyszerű és szórakoztató projekt következik!

Adott tehát egy avokádómag. Szúrjunk bele körben félig 3-4 fogpiszkálót és tegyük egy pohár vízbe úgy, hogy a fogpiszkálók tartsák a pohár pereménél a magot. A mag egyik fele tehát a vízben van, a másik pedig a víz felett. Az sem mellékes, hogy a mag lapos felének kell alul, a vízzel töltött pohárban lennie. És már készen is vagyunk! Ugye, ez mindenkinek ismerős volt?

Avokádó

Ha szeretnénk a csírázás folyamatát felgyorsítani, a maghéjat távolítsuk el vagy vágjuk le egy 1-2 cm-es részen a mag hegyesebbik végéről, mielőtt félig a vízbe lógatjuk a magot. Ez az eljárás nem elengedhetetlen, mivel a legtöbb mag magától is könnyen kicsírázik.

Helyezzük a magot egy napos helyre, és néhány hétig ügyeljünk arra, hogy a pohár mindig félig legyen vízzel. Hamarosan egy kis gyökérkezdemény jelenik meg alul, felül, a mag hegyes végénél pedig egy zsenge hajtás. Miután a magból kibújik és kifejlődik a szár is, a vízben pedig dús gyökérzetet figyelhetünk meg, elültethetjük egy jó vízelvezetésű ültetőkeverékkel megtöltött cserépbe, konténerbe. Fontos, hogy az alján legyen vízelvezető nyílás.

A cserepes avokádó gondozása

A cserépben tartott avokádó gondozása nem bonyolult. Tartsuk a növény földjét folyamatosan nyirkosan, a túlöntözést azonban kerüljük. A túlöntözés hatására a levelek összepödörödnek, a szár petyhüdtté válik, ez pedig nemkívánatos. Az elégtelen öntözést is kerüljük, mivel ez esetben az avokádó levelei elhervadnak, elszáradnak és a végén le is hullnak.

Az avokádónkat – a legtöbb szobanövényhez hasonlóan – tápoldatoznunk kell. Tápoldatozzuk a növényt háromhavonta egy kis mennyiségű, vízben oldódó tápoldattal. Ez elősegíti a növény fejlődését és biztosítja, hogy a levelek szép egészséges, sötétzöld színűek legyenek.

Amikor az időjárás melegre fordul, az avokádót kivihetjük a szabadba egy félárnyékos helyre. Ha azt szeretnénk, hogy az avokádó elágazzon, a szárát vágjuk vissza 15-20 cm-rel. A kifejlődőben lévő ágakat szintén csípjük vissza, amikor elérik a 15-20 cm-es hosszúságot, hogy ezzel segítsük elő a további elágazások kifejlődését.

Ne feledjük, hogy az avokádó termése fáról származik, így tulajdonképpen mi magunk is fát nevelünk, jóllehet, eltart egy ideig, amíg a növény eléri egy fa magasságát. Az sem valószínű, hogy a fánk teremni fog, de ha mégis, elképzelhető, hogy az íze nem lesz annyira jó, és akár 8-10 évbe is telhet, míg azzá válik.

Avokádó

Ennek ellenére az avokádómag csíráztatása kiváló időtöltés, ráadásul gyerekjáték, így mindenkit csak arra biztatunk, ha egy lehetősége van rá, próbálja ki!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR