Mielőbb igyekezzünk átültetni a szupermarketben vásárolt fűszernövényeket

Mielőbb igyekezzünk átültetni a szupermarketben vásárolt fűszernövényeket

Zöld ablakpárkány.

Szinte egész évben kaphatók a szupermarketben fűszernövények, ezeket a zöldeket viszonylag kis cserépben árusítják. Ha szeretnénk, hogy otthon is életben maradjanak, akkor mielőbb érdemes átültetni őket egy nagyobb cserépbe. Ne szedjük le rögtön a leveleket, hogy maradjon elég levélfelület a további növekedéshez. A szobában, konyhában két dologra van a fűszereknek szüksége: egy világos ablakpárkányra és elegendő nedvességre.

fuszernovenyeket igyekezzunk atulttetni 02

Némi türelemmel magunk is nevelhetünk fűszernövényeket, a magok vetése egyszerű. Fontos azonban arra ügyelni, hogy fényen vagy sötétben csírázó-e a mag. A fényben csírázók közé a bazsalikom, a borsikafű, az oregánó, a tárkony, a majoránna, a kakukkfű és a citromfű tartozik, ezek magját nem szabad földdel takarnunk. A nedvesség megtartása érdekében azonban újságpapírral fedhetjük a vetést, amíg a csíra meg nem jelenik. Közegként a palántanevelő földet keverjük homokkal vagy használjunk speciális, fűszernövényekhez ajánlott földet.

fuszernovenyeket igyekezzunk atulttetni 03

Jó ötlet lehet magkorongokat használni. Ezekben két vékony gyapjú- vagy papírréteg közé helyezik el a magokat, épp a megfelelő távolságra. Ezek a kb. 8 cm átmérőjű korongok pont beleillenek egy 8 cm-es cserépbe. Az edényt földdel kell töltenünk, majd arra helyeznünk a korongot és vékonyan földdel fedni. Mindössze a vetés egyenletes nedvesen tartására kell ügyelnünk. Ezzel a módszerrel az unalmas egyeléstől is megkímélhetjük magunkat.

fuszernovenyeket igyekezzunk atulttetni 04

Később a fűszert kiültethetjük a kertbe vagy balkonládába, de maradhat az ablakban is, ahol folyamatosan szüretelhetjük a levélkéket. Ha a földlabdát már teljesen átszőtték a gyökerek, ideje egy nagyobb edénybe ültetni a növényt. A magkorong használata különösen azoknál a növényeknél ajánlott, amelyek a szabadban csak rosszul vagy egyenetlenül csíráznak, például a petrezselyem és a bazsalikom esetén.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR