Miért alakulnak ki a dzsungelkertek és mit tehetünk ellenük?

Miért alakulnak ki a dzsungelkertek és mit tehetünk ellenük?

Az évek alatt rengeteg dzsungelkerttel találkoztam – én nem sajnáltam, mert volt munkám és jó érzés volt látni, ahogy a kert és a növények fellélegeznek. Miért alakulnak ki ezek a dzsungelkertek és mit érdemes tenni ellenük? Most ezt fogom elmondani!

Régi (rossz) beidegződések

A legtöbb dzsungelkert régen alakult ki, nagyon sok helyen hallottam azt, hogy „pár éve vásároltam a házat, előtte idősek éltek itt”. Az idős emberek szerették a növényeket, viszont nem sokan értettek hozzájuk, ültettek mindent mindenhova. Még ezzel sem volt baj, ugyanis nyugdíjasok voltak és amíg erejük bírta, minden nap kint voltak a kertben – metszettek, formáztak, alakítottak, kézben tartottak mindent. Azonban sajnos életük vége felé már nem tudtak foglalkozni a kerttel, a növények óriások lettek, összenőttek, az évek pedig elkezdtek telni. Sok esetben 5-10 évig nem nyúltak a növényekhez, az új tulaj viszont beleszeretett a házba és be is költözött. Az évek alatt kialakult a tökéletes dzsungelkert, áthatolhatatlan, átláthatatlan, nagyon sokat mosolyogtam, amikor a tulajdonosok mesélték a történeteket. Volt olyan is, aki csak fél év után vette észre, hogy a kert tele van hagymás növényekkel, nagy meglepetés érte tavasszal.

dzsungelkertek mit tehetunk 02
Fotó: Bohács Ádám – Kertépítő, kertfenntartó

dzsungelkertek mit tehetunk 03
Fotó: Bohács Ádám – Kertépítő, kertfenntartó

Most is vannak rossz beidegződések

Sok kerttervezőt látok, aki egyben kertépítő is, amivel önmagában nem lenne probléma, viszont ők mindig a saját zsebüket nézik. Ennek pedig az az eredménye, hogy egy kertben nagyjából ötször annyi növény van, mint ami indokolt lenne – a kertépítőnek jó, mivel a több növény számára több pénzt jelent (egyébként az ilyen kertépítők általában nem vállalnak fenntartást, ebből lehet őket felismerni).

dzsungelkertek mit tehetunk 04
Fotó: Bohács Ádám – Kertépítő, kertfenntartó

Hogyan kerüljük el a dzsungelkertet?

Ha új kertet alakítunk ki, mindenképpen érdemes több szakembert is megkérdezni, hogy milyen növényt ültessünk és hol legyen a helyük – így kerülhetjük el legkönnyebben a dzsungelharcot! A másik titok a már említett rendszeres fenntartás, gondozás! Nem elég megépíteni valamit ahhoz, hogy több évvel később is ugyanazt a látványt nyújtsa – a növényeket metszeni kell, és nem árt permetezni, műtrágyázni sem. Sokan gondolják azt, hogy egyszerű fenntartani egy kertet, viszont az emberek többségének beletörik a bicskája a rendszerességbe. Igen, egy kert szépségéhez rendszer kell és nem utolsósorban türelem, valamint sok-sok szeretet – ezzel elkerülhetjük a dzsungelkert kialakulását és a hetekig tartó dzsungelharcot.

Szerző: Bohács Ádám – Kertépítő, kertfenntartó

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR