A kertészkedés 8 meglepő, jótékony hatása

A kertészkedés 8 meglepő, jótékony hatása

Zöld boldogság.

Akinek van kiskertje, az pontosan tudja, hogy mennyi mindent köszönhet neki: friss uborkát, zöld fűszereket, befőzni való almát, barackot. Ezenfelül azonban számos jótékony egészségügyi hatással is számolhatunk, ha rendszeresen kapálunk, gazolunk, metszegetünk.

Soroljuk is, hogy mi mindenben segíthet nekünk a kert:

1. Önbizalmat ad

Megérik a paradicsomunk, burjánzik az orgonánk, saját salátát szüretelünk, kibújik a céklánk: megannyi apróság, ami nap, mint erősíti az önbizalmunkat, hiszen képesek vagyunk növényt termeszteni, jó érzéssel tölt el minket a siker.

2. Jót tesz a szívünknek

Az ásás, ültetés, gazolás mind-mind kalóriát éget, erősíti a szívünket, izmosítja a testünket.

3. Csökkenti a stresszt

A kertészkedés csökkentheti a depresszió, szorongásos tüneteket. Esélyt ad arra, hogy valami másra fókuszáljunk, feladattal lát el minket, célt ad, amiért érdemes dolgozni. Segít az is, hogy a kertben minden nap az életet láthatjuk: a virágba borulást, az új hajtásokat, a kipattanó rügyeket.

kerteszkedes nyolc hatasa 02

4. Boldoggá tesz

Boldogsággal tölt el, ha a földet túrod, a gyomokat húzgálod, vagy épp a terményeket öntözöd. Valójában tudományos alapja is van ennek, mivel egy jótékony baktérium (Mycrobacterium vaccae)  él a talajban, ami segít növelni a szerotonin szintünket (az ún. „örömhormon”) és csökkenteni a szorongást.

5. Erősíti a kezeinket

Ugye nem kell bizonygatni, hogy a karokat remekül formálja az ásás, a gyomlálás, az ültetés, vagy a metszés? A kert a legjobb edzőterem!

6. Jót tesz az egész családnak

A kertészkedés lehet magányos tevékenység, de akár közösen is végezhetjük barátokkal, családtagokkal. Márpedig a közös munka közösséget kovácsol. A kertészkedés még a gyerekekre is jótékonyan hat, a kutatások szerint a kosszal való rendszeres találkozás csökkenti az allergia és az autoimmun betegségek kialakulásának veszélyét.

kerteszkedes nyolc hatasa 03

7. Feltölti a D-vitamin-raktárakat

Az immunrendszerünk megfelelő működéséhez hozzájárul a D-vitamin. Ez segít a kalcium háztartás szabályozásában is, ami a csontunkat erősíti. Ha minden nap elegendő napfény éri a bőrünket, akkor biztosan nem lesz D-vitamin-hiányunk!

8. Egészségesebb táplálkozáshoz segít

Ha magunk termesztjük a zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket a kertünkben, nem is kérdés, hogy egészségesebben tudunk táplálkozni. Hiszen pontosan tudjuk, hogy mit eszünk és a saját termény (remélhetőleg) vegyszerektől is mentes.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR