10 kertészeti tipp a lusta énünknek

10 kertészeti tipp a lusta énünknek

Így lehet szebb, rendezettebb a kertünk rövidebb idő alatt!

Gondolhatnánk, hogy a cím félrevezető, hiszen a kertészek jellemzően nem lusta emberek. Mindenekelőtt imádják, amit csinálnak. Szeretnek a szabad levegőn lenni, szorgosan gondozva a konyhakertet, gyümölcsfákat, virágágyásokat, gyepet. Sajnos a legtöbb hobbikertész azonban nem engedheti meg magának, hogy teljes munkaidőben hódoljon ezen szenvedélyének. Természetes, hogy ezer más teendőnk akad a kertművelésen kívül. Nem lustaságról van tehát szó, sokkal inkább arról, hogy vajon sikerül-e megtalálnunk az egyensúlyt a kertészkedés és egyéb mindennapi teendőink között.

Az alábbiakban 10 hasznos kertészeti tanáccsal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a kertészkedést minél sikeresebben össze lehessen egyeztetni a mozgalmas hétköznapokkal.

kerttippek lusta en 02

1. Gyorsítsuk fel a virághagymák elültetését

A hagymások elültetéséhez használjunk célszerszámot. A speciális kialakítású, tartós, korrózióálló anyagból készült virághagyma-ültető ideális megoldás arra, hogy a virághagymák gyorsan, egyszerűen a földbe kerülhessenek. Nagyban megkönnyíti a munkavégzést, mivel a nyelében kioldóautomatika, oldalán pedig mélységmérő skála található.

kerttippek lusta en 03

2. Részesítsük előnyben az évelő növényeket

A (lágy és fás szárú) évelő növények nagy előnye, hogy évről évre megújulnak. Ezeket sem évente megvásárolnunk, sem évente elültetnünk nem kell, így általuk sok időt és pénzt takaríthatunk meg.

kerttippek lusta en 04

3. Hagyjunk fel az évenkénti ásással

Tagadhatatlan, hogy a rendszeres talajművelés időigényes, nehéz munka. Bár a talaj felső rétegének évenkénti átforgatása sok előnnyel jár, ennek során sok olyan hasznos mikroorganizmus is elpusztul, amelyek jótékony hatással vannak a kerti növényekre. Itt írtunk bővebben a módszerről.

4. Készítsünk speciális szerszámtárolót

A szerszámok egyenként történő letisztogatása helyett készítsünk olyan – öntisztító és önélező – szerszámtároló ládát, amely ezt a munkát elvégzi helyettünk. Mindenekelőtt kerítsünk egy akkora ládát, amelybe belefér az összes kerti szerszámunk. Töltsük fel homokkal, majd keverjünk hozzá a kerti szerszámok karbantartásához kapható olajat. Ebben tároljuk a szerszámokat: a homok élesen tartja azokat, míg az olaj megelőzi a porosodást, illetve a rozsdásodást.

kerttippek lusta en 09

5. Automatizáljuk az öntözést

Csepegtető öntözőrendszerrel időt takaríthatunk meg kerti növényeink vízzel való ellátása során. A rendszer takarékosan, cseppenként, közvetlenül a növény tövénél juttatja a vizet a talajba.

kerttippek lusta en 05

6. Talajtakarással szorítsuk vissza a gyomokat

Ahelyett, hogy nekiállnánk kézzel kigyomlálni az ágyásokat, készítsünk talajtakaró mulcsot komposztból, szalmából, fakéregből, forgácsból, avarból, és ezt terítsünk szét a növényeink töve köré. A mulcsréteg segít elnyomni, visszaszorítani a gyomokat, így időt, energiát spórolhatunk meg.

kerttippek lusta en 06

7. Ültessünk könnyen gondozható növényeket

Ültessünk olyan növényeket, amelyeket nem bonyolult gondozni, viszonylag igénytelenek. Ilyenek többek között a koktélparadicsom, a spárga, a legtöbb hagymaféle, a bab, a paprika. Ezek az egészséges és ízletes zöldségfélék időt takarítanak meg nekünk anélkül, hogy túl sok munkát igényelne a gondozásuk.

8. Alakítsunk ki kerti ösvényt tipegőkövekből, járdalapokból

A térburkolattal ellátott ösvényen könnyen elérhetjük a kert kulcsfontosságú pontjait anélkül, hogy utána órákig kellene vakargatnunk a sarat a cipőnkről. Ha a járólapok közé szórófejes flakonból ecetet permetezünk, a gyomoknak is búcsút mondhatunk. Még előnyösebb megoldás, ha a hézagokat apró termetű talajtakaró növényekkel vagy mulccsal töltjük ki.

kerttippek lusta en 07
Ron Frazier

9. Telepítsünk az üres foltokba talajtakaró növényeket

Ha van a kertünknek olyan félreeső része, amelyet megművelni nem szoktunk vagy nem érdemes, a gyomtalanítására pedig szinte soha nem jut időnk, célszerű valamilyen igénytelen talajtakaró növénnyel beültetnünk. A növény kiválasztásánál vegyük figyelembe a természetes fényviszonyokat és csapadékmennyiséget.

kerttippek lusta en 10

10. Harcoljunk a gyomok ellen fekete fóliával

Nagyobb területen (például eperágyásban) a gyommentesítést különösebb erőfeszítések nélkül egy egyszerű, fekete gyommentesítő fóliával is megoldhatjuk. A különböző méretekben kapható fólia egyrészt megtartja a talaj melegét és nedvességét, másrészt a fénymegvonásnak köszönhetően az ágyás gyommentes marad.

kerttippek lusta en 08

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR