Miért lesz keserű az uborka?

Miért lesz keserű az uborka?

Vigyázat, veszélyes!

Sokan úgy vélik, hogy a keserű ételek egészségesek. A keserűanyagok közül a tanninokat megtaláljuk például a zöldteában, a glükozinolátokat például a káposztafélékben. Akinek rendszeresen gyomorégése vagy emésztési problémája van, annak érdemes több keserűanyagot fogyasztania. A keserűanyagok gondoskodnak arról, hogy a szövetekben a felesleges sav lebontásra kerülhessen és kiürüljön.

Más zöldségeknél viszont ez nem érvényes és ügyelni kell arra, hogy egyáltalán ne legyen keserű a termés. Az uborkában (és a rokonaiban, például a cukkiniben vagy a tökfélékben) található keserűanyag, a kukurbitacin nagy mennyiségben veszélyes lehet az egészségünkre, mérgezési tüneteket, hasfájást, hasmenést, gyomorgörcsöt, fejfájást okozhat. A szokatlanul keserű zöldségeket nem szabad megenni!

mitol lesz keseru az uborka 02
Forest and Kim Starr

Az uborka eredetileg nem volt olyan ’íztelen’, mint amilyennek ma ismerjük. Keserűbb volt, azonban a nemesítés során eltűnt ez az íz. A ma kapható fajták már nem tartalmaznak keserűanyagot. Ezen fajták nagy része hibrid, bőven teremnek és ellenállóak a gomba- és baktériumbetegségekkel szemben. Itt is megjelenhet a keseredés, például ha olyan magokat használunk, amelyeket az előző évi termésekről szedtünk. A keresztbeporzás (1 km-en belül található rokonfajokkal, gyomokkal) által előfordulhat, hogy az következő évi utódok "vad" tulajdonságot hordozva keserűek lesznek.

Akadnak még a házikertekben régi fajták is, amelyek stressz hatására keserűanyagot termelnek. Az alábbi termesztési hibákra kell odafigyelnünk, hogy elkerüljük a stresszhatást:

  • Egy hosszabb, száraz, aszályos időszak stresszforrás, ezért az uborkát rendszeresen és egyenletesen kell öntözni. A hideg víz viszont sokkot jelent, amikor a nagy melegben felmelegszik a növény. A legjobb, ha csak a talajt locsoljuk, ideális a csepegtető öntözés.
  • A túl sok (nitrogénben gazdag) vagy túl kevés tápanyag is stresszforrás.
  • A nedves-hűvös időjárás, ahogyan a nagy hőmérséklet-ingadozás is stresszt okozhat. Nem jó az sem, ha a nagyon forró nappalokat hűvös éjszakák váltják, ilyenkor fóliával érdemes takarni a növényt.
  • Még ha támasztékhoz is kötöztük az uborkát, az erős szél folyamatosan rángathatja, szaggathatja a növényt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR