Miért marad apró a szamóca termése?

Miért marad apró a szamóca termése?

Figyeljünk, hogy maradjon energiája a növénynek.

A szamóca rendkívül népszerű növény a kiskertekben, sőt akár a balkonon is termeszthetjük egy nagyobb cserépben. Sok hobbikertész bosszankodik viszont akkor, amikor meglátja, hogy a várva várt gyümölcsök aprók, szinte borsó vagy cseresznye méretűek.

A kis méretnek számos oka lehet. A fajta is szerepet játszhat abban, hogy mekkora lesz a gyümölcs: a balkonládákban csüngő, folytontermő fajták általában kisebb terméseket hoznak.

szamoca termese apro 03

A szamóca legjobban a meglazított, levegős, jó vízgazdálkodású, gyengén savanyú, mélyrétegű földben érzi magát. Rendszeresen öntöznünk kell, az egyenetlen vagy elégtelen vízellátás is a termés elaprózódását okozhatja. A szamóca tápanyagigényes, így érdemes tápoldatoznunk, vagy tavasszal komposzttal gazdagítanunk a talajt. Lényeges az is, hogy napsütötte helyre ültessük, lehetőleg napi min. 6 órán keresztül érje a napfény.

Nagyon fontos, hogy a palántákat időben kiültessük, minél később kerülnek a földbe, annál kisebb lesz a termés mérete. A júniusban érő fajtának már kora tavasszal a földbe kell kerülnie. Ideális lenne, ha a növényeket 3 évente más helyre tudnánk telepíteni, de ez legtöbbször kivitelezhetetlen.

szamoca termese apro 02

A palántáknak hűvösebb talajra van szüksége, ezért érdemes mulcsozni a talajt például szalmával. Amennyiben cserépben termesztjük, még jobban kell a rendszeres öntözésre ügyelni.

Emellett minden olyan tényező csökkenti a gyümölcs méretét, amely energiát von el a növénytől: a szamóca például folyamatosan hozza az indákat, amiket ritkítani szükséges. Augusztus végén, szeptember elején azonban a szaporításhoz már ezeket le lehet választani az anyatőről és rögtön el lehet ültetni a gondosan előkészített ágyásba.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR