Gyümölcsrajongóknak.
A szamócának rövid a szezonja, érdemes kihasználni! Ilyenkor készülhet belőle leves, süti, fagyi, de bátran tehetjük limonádéba, koktélokba is. Most egy könnyű desszertreceptet mutatunk.
Hozzávalók:
Az omlós tésztához
• 150 g liszt
• 100 g hideg vaj
• 75 g cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 5 evőkanál szamócalekvár
A túrós krémhez
• 125 g vaj
• 125 g cukor
• 2 tojás
• 300 g túró
• 100 g friss sajtkrém (pl. mascarpone is jó)
• ½ csomag vaníliás pudingpor
• ½ bio citrom leve és reszelt héja
Az öntethez
• 700 g szamóca
• 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
1. Az omlós tészta hozzávalóit (a lekvár nélkül) gyors mozdulatokkal gyúrjuk tésztává, csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe.
2. A túrós krémhez a vajat keverjük simává a cukorral és a tojással. Adjuk hozzá túrót, a sajtkrémet, a pudingport a citromlevet és héjat, majd dolgozzuk mindezt össze.
3. Az omlós tésztát kivajazott formába nyomkodjuk, szamócalekvárral kenjük meg. A túrós krémet öntsük a tésztára. Előmelegített sütőben kb. 160 °C-on 40 percig süssük.
4. 300 g szamócát pürésítsünk 1 evőkanál cukorral és passzírozzuk át. A maradék szamócát negyedeljük. Tálalás előtt a tortaszeleteket öntsük le a szósszal és díszítsük az eperdarabokkal.