Miért potyognak a mikulásvirág levelei? Sorolunk 6 okot!

Miért potyognak a mikulásvirág levelei? Sorolunk 6 okot!

Ne hagyjuk, hogy a karácsonykor nálunk vendégeskedő trópusi szépség elveszítse dekoratív lombját!

A mikulásvirág sok háznál hozzátartozik az ünnepi dekorációhoz, színes felleveleivel díszít. Gyakran azonban csalódás a kaland vége, mert a mikulásvirág a vásárlás után vagy nem sokkal később hullatni kezdi a leveleit.

Bár nálunk általában egynyári növényként ismeretes, a mikulásvirág valójában egy akár 6 méter magasra is megnövő trópusi cserje. Mit csinálunk rosszul, ha potyogni kezdenek a levelei?

Íme a leggyakoribb okok:

  1. Nem megfelelő hőmérséklet: a mikulásvirág számára optimális a 18 és 20 °C között hőmérséklet, de 10° C alatt semmiképp sem szabad tartani. Melegebb nappali helyiség általában nem jelent gondot, de sokszor a szupermarketben túl nagy hidegben tartják, így amikor hazavisszük, azonnal potyogni kezdenek a levelei.
  2. Huzatot kap: ez nagyon könnyen előfordulhat! Ezért mindenképp állítsuk védett helyre és ügyeljünk arra, hogy szellőztetésnél se nyissuk rá az ablakot! Az előtérben, lépcsőházban emiatt nem biztos, hogy a legjobb helyen van.
  3. Túl kevés fényt kap: a mikulásvirág szereti a világos helyeket, de a közvetlen napsütést kerülni kell! Mivel nálunk télen meglehetősen fényszegények a nappalok, általában egy ablakpárkányra érdemes a növényt helyezni.
  4. Rosszul öntözzük: a túl sok vizet nem viseli el. 7-10 naponta érdemes megmeríteni vízben, ez ideális számára, mert így annyi vizet vesz fel, amennyit szeretne. Ha a közeg túl száraz, azt könnyen felismerhetjük a lelógó leveleiről. Általánosságban inkább legyen túl száraz, mint túl nedves a talaj.
  5. Az érési gázok felgyorsítják az öregedését: a mikulásvirág etilént termel. Ha a növényünk fóliában van (pl. a boltban), akkor ezt a gáz felhalmozódik és felgyorsítja az öregedését. Hazaérve ezért azonnal vegyük ki a csomagolásból és kerüljük azokat a dekorációkat (pl. túl magas üveg), amik nem engedik a gázok távozását.
  6. Természetes levélhullás a virágzás után: az ünnepek elmúltával nem kell kidobnunk a növényt, megpróbálhatjuk tovább nevelgetni. Ne lepődjünk meg, hogy a márciusi virágzási időszak után ledobálja a felleveleit, ez egy természetes folyamat.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR