Miként védjük meg a szamócát a csigáktól?

Miként védjük meg a szamócát a csigáktól?

Falánk puhatestűek.

Sajnos a várva várt szamócatermést idő előtt megdézsmálhatják a csigák és meztelencsigák, különösen a csapadékos tavaszokon. A földre lógó piros, lédús gyümölcsök könnyen elérhetőek számukra, nem csoda, hogy tömegével jelennek meg a puhatestűek a szamócatövek körül.

szamocat csigaktol vedjuk meg 02

A csigák ellen különféle módszerekkel próbálkozhatunk. Sokan a csigacsapdákra esküsznek, ezeket akár készen is megvásárolhatjuk, akár magunk is elkészíthetjük. A sörcsapda több helyen bevált, ehhez elegendő már 1 dl sört tölteni egy olyan edénybe, amibe a csigák be tudnak mászni, de kijutásra már képtelenek. Hátránya, hogy a sör szaglik, gyakran cserélni kell és odavonzza a szomszéd csigáit is, akik egyébként nem jönnének át a mi kertünkbe.

szamocat csigaktol vedjuk meg 04

Hatékony lehet az ágyás körbeszórása kávézaccal, fahamuval, forgáccsal vagy mészporral is. Az összetört tojáshéjra is sokan esküsznek. Ezeket gyakran lemossa egy nagyobb eső, ilyenkor ismét szükségessé válik a szórás.

A biológiai módszerek kedvelőinek érdemes kipróbálniuk az ürömteát. Ehhez ürömleveleket kell gyűjteni, apróbb darabokra vágni, majd esővízbe áztatni, napos helyre tenni, naponta többször átkeverni. Az ürömoldat kb 2 hét alatt készül el.

szamocat csigaktol vedjuk meg 03

Megoldást nyújthat a csigakerítés, ami fémből vagy műanyagból készülhet, ezeken a csigák nem tudnak keresztüljutni.

Próbálkozhatunk élő megoldással is: a futókacsák nagy csigafaló hírében állnak, de a növényeinkkel sem feltétlenül kíméletesek. Amennyiben süni lakik a kertünkben, szintén besegíthet nekünk a csigák elleni harcban.

Igen munkás, de akár kézzel is összeszedegethetjük a csigákat, majd valahol a távolban újra szabadon ereszthetjük őket. Ha egy nedves takarót, rongyot teszünk ki, reggel jó eséllyel számtalan csigát találunk alatta, ami segít a begyűjtésükben.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR