Nem minden csiga káros, akadnak köztük hasznos fajok is

Nem minden csiga káros, akadnak köztük hasznos fajok is

Elhalt növényi részek eltakarítói.

Alighogy megérkezik a tavasz, vele együtt jönnek a csigák is. A rossz hír az, hogy mindenhol ott vannak, a jó hír az, hogy nem minden faj kártevő! 

A csigák egy részét nem kell bemutatni a hobbikertészeknek, hisz régi ismerősök. Magyarországon 26 meztelencsigafaj előfordulása ismert, ebből 10 faj esetenként kártevő. Persze a csupasz, nyálkás állatokat sokan akkor sem kedvelik a kertjükben, ha épp nem a friss zöldet fogyasztják, hanem az elszáradt, elhalt növényi maradványokat. A vörösesbarna spanyol csupaszcsiga előszeretettel eszegeti a virágokat és a zöldségeket, rövid idő alatt lelegel mindent. Kapzsi habzsolásával más csigákat is rossz hírbe hoz, tévesen azt hisszük, hogy minden puhatestű veszélyes a kertünkre nézve.

nem minden csiga karos 02
Tarka csiga vagy tarka diszkoszcsiga (Discus rotundatus) (Fotó: Björn S...)

Azonban ez nem így van. Szinte minden házat viselő csiga ártalmatlan, sőt néha kifejezetten hasznos. Az éticsiga inkább elhalt, elszáradt növényeket fogyaszt, a tarka csiga (vagy tarka diszkoszcsiga) előszeretettel táplálkozik gombákkal, a fehérszájú kerticsiga pedig nem tud ellenállni az algáknak. A friss zöldre csak ritkán vetik rá magukat.

nem minden csiga karos 03
Éticsiga (Helix pomatia)

Szinte szeretnivalóan bájos a pincelakó kristálycsiga és örülhetünk a bumfordi nagy meztelencsigának is, amelynek étlapján más csigákat találunk, akár még a spanyol csupaszcsigát is megeszi. Időről időre más, növényi fehérjetartalmú takarmánnyal, például elszáradt növényi részekkel és gombákkal egészíti ki az étrendjét.

nem minden csiga karos 04
Fehérszájú kerticsiga (Cepaea hortensis)

Érdemes tehát a csigák egy részét nem pusztítani, de védeni!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR