Minden zöldségnek megvan a saját optimális vetési ideje, viszont a jó hír az, hogy a legtöbbnek évente több alkalom is megfelel.
A szabadföldi vetés idejét egyrészt a mag csírázásához szükséges talajhőmérséklet, másrészt a növény tenyészidő alatti hőigénye, a termesztés módja és célja határozza meg.
A következő főbb vetési időszakokat különíthetjük el.
A zöldségfélék vetési ABC-je
Őszi vetéskor az elvetett magokból még abban az évben kifejlődnek a növény vegetatív részei, és áttelelnek. Így vethetők pl. a saláta, a spenót, a sóska, az áttelelő káposzta, és ilyenkor duggatható a fokhagyma is.
Tél alá vetésen értjük azt, hogy a magokat a levegő erős lehűlése után vetjük el, így azok csak tavasszal indulnak csírázásnak. Ezzel a módszerrel a tavaszi vetéstől korábbi termést kaphatunk pl. a borsóból, a petrezselyemből, vagy a sárgarépából.
A kora tavaszi vetés ideje akkor van, amikor már rá lehet menni a talajra, február közepétől március végéig. A hidegtűrő növényeket ilyenkor vethetjük, pl. sárgarépa, petrezselyem, hónapos retkek, borsó, fejes saláta, spenót, sóska és a hagymafélék vetése, duggatása is elvégezhető.
Késő tavaszi vetésnek nevezzük az április elejétől május elejéig tartó munkálatokat. Ilyenkor vetjük a melegigényes növényeket: dinnyefélék, tök, uborka, sütőtök, paprika, paradicsom, burgonya, bab, csemegekukorica. Vethetünk még ebben az időszakban céklát, nyári retket, káposztaféléket, cikóriát, spenótot, sóskát is.
A nyári vetések hosszabb időszakon keresztül történhetnek. Ekkor általában a másodvetemények, áttelelő, vagy évelő növények magjait vetjük. Ide tartoznak pl. a másodterményű káposztafélék, a cékla, a késői burgonya és csemegekukorica, valamint az áttelelő saláta és a téli sarjadékhagyma is.
A vetési időszakokról és az azokhoz tartozó növényekről szóló tápanyag-ellátási és ápolási tanácsok csupán támpontok, és csak nagy vonalakban nyújtanak segítséget a tennivalókhoz.
A pontosabb vetési időpontokat javaslom a vetőmagok csomagolásán szereplő leírás alapján, valamint egyéb zöldségtermesztési információkból meríteni: