Egyből többet: így szaporítsd a kövirózsádat

Egyből többet: így szaporítsd a kövirózsádat

Fiókrozetták.

Sziklakertek, de dézsák, agyagcserepek kedvelt növénye is a kövirózsa. Amennyiben szeretnénk belőle többet is, nem kell a kertészetbe szaladnunk, ugyanis egyszerűen szaporíthatjuk mi magunk is a növényt.

kovirozsa szaporitasa 02

A kövirózsa tulajdonképpen önmagát is szaporítja, ugyanis fiókrozettákat képez. Általában nagyon gyorsan növekszik, különösen a napos helyeken. Árnyékos területen némileg hosszabb ideig tart a rozetták kifejlődése. Ezeket a kis utódokat leválaszthatjuk és egy cserépben vagy új helyen elültethetjük őket. Ott aztán a kis növény gyorsan gyökeret fejleszt és növekedésnek indul.

Nagyon fontos, hogy a növényünk ne álljon pangó vízben! Ültessük a kövirózsát cserépbe, amelynek az aljára vízelvezetőként először kavicsréteget, majd agyagtörmeléket tegyünk, és csak erre kerüljön a föld, így biztosítjuk a jó vízelvezetést.

kovirozsa szaporitasa 03

Alternatív megoldásként magról is vethetjük a kövirózsát, ez azonban egy sokkal bonyolultabb módszer. Ne lepődjünk meg, ha az utódok színe, mérete, alakja nagyon különbözik az anyanövénytől, ez normális. A magokat tápanyagban szegény földbe vessük, érdemes a földet homokkal keverni. A legjobb, ha a földet egy permetezővel megnedvesítjük, ebbe a közegbe kerüljenek a növény nagyon finom magvai. A cserepet januárban vagy februárban már védelem nélkül kitehetjük a szabadba, a kövirózsa kora tavasszal csírázik.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR