Mindenki volt kezdő kertész, avagy bakik a kiskertben

Mindenki volt kezdő kertész, avagy bakik a kiskertben

Túl sok, túl kevés, túl vakmerő.

A kezdőként elkövetett hibáink figyelmeztetnek minket arra, hogy mindig legyünk óvatosak a kerti munkáknál is. Nem minden hiba okoz sérüléseket, van, amikor „csak” a növényeket tesszük tönkre, esetleg magunknak csinálunk némi pluszmunkát. Sokan járnak úgy, hogy nem veszik figyelembe a növények eltérő növekedési ütemét, magasságát, és akkor kapnak észbe, amikor a nagyobbra növő, hatalmas levelű dísznövény teljesen elnyomja a mellé ültetett, netán később kifejlődő borsót, egyéb veteményt. Az is gyakori baki, hogy túl sokat ültetnek valamiből, vagy nem ügyelnek a ritkításra, és egy hónap alatt elborítják a kertet a szapora növények, pl. a gazként terjedő menta, citromfű.

kezdo kertesz bakik 01

A balkonon, erkélyen vagy máshol nevelt cserepes és dézsás növényeknél jellemző a rossz, nem megfelelő föld használata. Nem minden növény érzi magát jól a klasszikus virágföldben. A gyógynövények pl. inkább a tápanyagban szegény, de jó vízelvezetésű földet kedvelik, és a „sima” földben sokszor akad gondjuk a pangó vízzel. Egyes növényfajoknál pl. kaktuszok, rododendronok pedig speciális földkeverékeket kell használnunk.

Sokan azt hiszik, hogy jót tesznek a növényükkel, ha kiültetik a szabadba, vagy a kerti növényt épp ellenkezőleg, behozzák a szobába. Pedig ez nem működik, vannak növények, amiket a mi klímánkon benn, másokat pedig kinn kell nevelni. Egy fikusz szobanövényt kiültetni nyáron még jó ötletnek tűnhet, télen azonban biztosan el fog fagyni, vagy legalábbis nagyon nehezen éli túl a hazai hidegeket.

kezdo kertesz bakik 02

Kezdő kertészeknél az is gyakran előfordul, hogy nem ismerik a mértéket. Például az a lelkes hölgy is elszámolta magát, aki sóval akart védekezni a csigák ellen, és annyi sót öntött az ágyásokba, hogy utána már csak sós répát tudott szüretelni.

Ne feledkezzünk el a kerti balesetekről sem. Sajnos még mindig rengetegen nem veszik figyelembe, hogy a kert akár veszélyes üzem is lehet, szerszámokkal és a növényvédő szerekkel körültekintően kell dolgozni. Soha ne hagyjunk elől veszélyes dolgokat, baltát, fejszét, ásót, és zárjuk el és gondosan feliratozzuk a permetezőszereket is. Veszélyes munkáknál vastag bőrkesztyű viselése ajánlott!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR