Mit tegyek, ha túl sokat ettem vagy túl sokat ittam karácsonykor?

Mit tegyek, ha túl sokat ettem vagy túl sokat ittam karácsonykor?

Vannak technikák, amelyek segítenek elkerülni, és arra is van mód, hogy ha már megtörtént a baj, másnapos és hasfájós az ember, enyhítsük a tüneteket és gyorsan helyreállítsuk a testünket.

Az ünnepek alatt különösen nagy a veszélye annak, hogy az ember annyit eszik, amennyitől már kényelmetlenül érzi magát. Ez néhány technika alkalmazásával meg is előzhető. Ha pedig a sok étel már szorít, nyom, szúr és zsibbaszt, akkor bevethetünk pár trükköt, ami enyhít a tüneteken. Az alkohollal és másnapossággal hasonló a helyzet, de eltérőek a trükkök.

Mi a tünete a túlevésnek?

A túlevés fizikai és mentális tüneteket egyaránt okozhat. Ha valaki túl sokat evett, akkor a leggyakoribb fizikai tünet a teltségérzet, amikor az ember úgy érzi, hogy már túltöltötte a gyomrát, kellemetlenül telítettnek érzi magát.

A túlevés miatt a gyomor megduzzadhat, ami puffadáshoz vezet. A túlterhelt emésztőrendszer fájdalmat és görcsöket okozhat. A test mindeközben sok energiát fordít az emésztésre, ami álmosságban és általános fáradtságban nyilvánul meg. Az ember emiatt csak eldől egy díványon és úgy érzi, meg sem tud mozdulni, de ugyanakkor elaludni sem tud.

Ekkor alakul ki az émelygés vagy hányinger, különösen, ha nagyon gyorsan ettünk, vagy túl sok zsíros, cukros vagy nehéz ételt fogyasztottunk. Aki arra hajlamos, savas reflux vagy gyomorégés következik: a túlterhelt gyomor növelheti a savas reflux kockázatát, ami égő érzést okozhat a mellkasban és a torokban.

Enyhébb tünet, de a többihez hasonlóan kellemetlen a légszomj, ugyanis a nagyon telt gyomor nyomást gyakorolhat a diafragmára, ami nehezítheti a légzést.

A mentális tünetek közül sokaknál lelkiismeret-furdalás vagy szégyenérzet jelentkezik; az okoz bűntudatot, hogy az ember ilyenkor elveszíti a kontrollt. Az étel túlzott fogyasztása után hangulatingadozások vagy depressziós hangulat is jelentkezhet.

Az év végén, például karácsonykor tapasztalt túlevés alkalmi jelenség, de ha rendszeresen előfordul, az komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például emésztőrendszeri zavarok, súlygyarapodás, és az ezzel járó krónikus betegségek.

ha tul sokat ettem ittam 02

Mit tehetünk, ha túl sokat ettünk?

Ha valaki túlesik a karácsonyi hétvégén és emiatt kényelmetlenül érzi magát, többféle stratégia is segíthet enyhíteni a kellemetlen érzést. Íme néhány javaslat:

1. Pihenés: Adj időt a szervezetednek az emésztésre. Rövid pihenés vagy szundítás is segíthet.

2. Lassú, könnyű séta: Egy rövid séta segíthet beindítani az emésztést és csökkentheti a puffadást.

3. Vízivás: A víz segít az emésztésben és csökkenti a puffadást. Kerüld azonban a szénsavas italokat, mert azok növelhetik a kellemetlen érzést.

4. Enyhe gyógynövényes teák: A gyömbér, menta vagy kamilla teák segíthetnek a gyomor megnyugtatásában.

5. Kerüld a nehéz vagy zsíros ételeket: Amíg jobban nem érzed magad, maradj a könnyű, kevésbé fűszeres ételeknél.

6. Táplálkozási rostok: A kis mennyiségű, rostban gazdag étel, mint a zöldség vagy gyümölcs, segíthet a helyzeted helyreállításában. De ne ess túlzásba!

7. Étkezési napló: Ha gyakran fordul elő, hogy túleszel, érdemes vezetni egy étkezési naplót, hogy megértsd, milyen ételek okozzák a leggyakrabban a problémát.

8. Légzésgyakorlatok és hűvös levegő: Mély légzés segíthet csökkenteni a stresszt és a gyomorban érzett nyomást.

9. Ne kínozd magad! Elfogadni, hogy időnként mindenki túleszik, fontos lépés. Ne legyen lelkiismeret-furdalásod, és ne tervezz drasztikus diétát vagy edzést rögtön az ünnepek után. Előfordult, megoldottad, legközelebb vigyázol, ennyi.

Ha a tünetek súlyosak, hosszú ideig tartanak, vagy ha aggasztó tüneteket tapasztalsz, mint például erős fájdalom, hányás, vagy ha nem tudsz egyáltalán enni vagy inni, akkor fordulj orvoshoz. Az ünnepek alatt is elérhető az orvosi ügyelet, a sürgős esetekre.

ha tul sokat ettem ittam 04

Hogyan kerüljük el a túlevést?

Az ünnepi ételek csábítóak, az összegyűlt család esetleg lelki nyomást is gyakorol, hogy egyél. Ráadásul ott a sok idő, ami arra sarkall, hogy használd ki, folyamatosan táplálkozz, amíg az asztalnál ülsz, ne hagyd abba, amíg nem üresek a tányérok. Pedig léteznek erre taktikák, itt van például ez a 10 tipp!

1. Szolgálj fel magadnak kisebb adagokat. Így élvezheted a finom ételeket, de kevesebbet eszel belőlük.

2. Lassan edd az ételt, és alaposan rágd meg minden falatot. Ez segít jobban élvezni az ízeket, és az agynak is ideje van jelezni, mikor telítődtél.

3. Ha tudod, hogy nagy étkezés vár rád, napközben egyél könnyebben. Így kevésbé leszel éhes, amikor az ünnepi asztalhoz ülsz.

4. Próbálj meg többet figyelni az ízekre és kevésbé az étel mennyiségére. Ez segíthet abban, hogy elégedett legyél kevesebb étellel is.

5. Döntsd el előre, mely ételeket szeretnéd mindenképp megkóstolni, és melyeket kihagyhatod. Így tudatosabban választasz, és nem érzed azt, hogy mindent meg kell enned.

6. Ha vendégségbe vagy hivatalos, előre jelezd, hogy kisebb adagokat szeretnél. Így a házigazda is tudni fogja, hogy nem kell túl sokat tennie a tányérodra.

7. Ha te vagy a házigazda, tálald külön a köreteket és a főételt. Így könnyebben kontrollálhatod az adagokat, és csak azt veszed magadhoz, amennyit tényleg enni szeretnél.

8. Igyál egy pohár vizet az étkezés előtt és alatt. Ez segít telítettségérzést kelteni, így kevesebbet eszel. Ha te vagy a házigazda, tegyél egy kancsó vizet az asztalra.

9. Hallgass a testedre, és állj meg enni, amikor már kellemesen telítettnek érzed magad, ne várj, amíg jön a többi tünet.

10. Az ünnepi étkezések sokszor a családi és baráti összejövetelek részei. Használd ki ezt az időt beszélgetésre is, nem csak az evésre.

Az ünnepi étkezések élvezetének nem kell a túlevéssel járnia. A tudatos étkezés és a fentebb említett stratégiák segíthetnek élvezni az ünnepi fogásokat anélkül, hogy kényelmetlenül éreznéd magad utána.

Mi a tünete a túl sok alkoholnak?

A túl sok ivás, vagyis a túlzott alkoholfogyasztás (a túl sok evéshez hasonlóan) számos fizikai és mentális tünetet okozhat.

Legtöbbünknél először a koordinációs problémák jelentkeznek. Az alkohol befolyásolja az agy működését, ami koordinációs nehézségekhez, bizonytalansághoz és esetleges elesésekhez vezethet. Ha az asztalnál ülünk, akkor ez még fel sem tűnne, de ilyenkor jönnek a beszédzavarok. A túlzott ivás ugyanis gyakran érthetetlenné vagy dadogóvá teszi a beszédet, és ezt már a környezet is gyorsan észreveszi.

Ha ilyenkor folytatjuk az ivást, akkor az émelygést és hányást kockáztatjuk. A túl sok alkohol irritálja a gyomrot, ami előbb-utóbb émelygéshez, hányáshoz és néha gyomorfájdalomhoz vezet.

Már ivás közben is előfordulhat a fejfájás és szédülés, de ezek a tünetek a másnaposság jelei is lehetnek. Az alkohol dehidratáló hatása és a vérnyomás változása fejfájást és szédülést okozhat.

Az alkohol befolyásolja az agy döntéshozatalért felelős részeit, ami rossz ítélőképességhez és rossz döntésekhez vezethet. Erre külön figyeljünk, ugyanis ha az ember előre elhatározza, hogy nem az ivászat közben fogja meghozni élete legfontosabb döntéseit, akkor azért azt valószínűleg be is tudja tartani.

Másnap jelentkezik a túlérzékenység hangra és fényre. A túlívás migrénszerű tüneteket okozhat, beleértve a fény- és hangérzékenységet. Memóriazavarok vagy blackoutok is sokaknál előfordulnak. A következő tünet a depresszió és szorongás, ugyanis az alkohol befolyásolhatja a hangulatot.

Az alkohol vizelethajtó, ami dehidratációt és elektrolit-egyensúlyhiányt okozhat. És hát nem utolsósorban: az alkohol mérgező is. Súlyos esetben az alkoholmérgezés életveszélyes állapot, amely sürgős orvosi beavatkozást igényel.

A túlívás rövid távon kellemetlen tüneteket okoz, hosszú távon pedig súlyos egészségügyi következményekkel járhat, beleértve a májbetegségeket, a szív- és érrendszeri problémákat, az emésztőrendszeri zavarokat, és a mentális egészségügyi problémákat.

ha tul sokat ettem ittam 03

A másnaposság kezelése

A másnaposság kezelésére számos módszer létezik, amely segíthet enyhíteni a tüneteket. Most néhány általános stratégiát mutatunk be, de tudni kell, hogy mindenkinél más működik, és igazi megoldást egyik stratégia sem ad, legfeljebb enyhíteni képes a másnaposságot.

Igyál sok vizet!

Az alkohol dehidratáló hatású, ezért fontos, hogy sok vizet igyál a másnaposság alatt. Sportitalok vagy elektrolitpótló oldatok is segíthetnek a folyadékháztartás helyreállításában.

Pihenj, annál gyorsabban szabadulsz!

A másnaposság során a szervezeted megpróbál regenerálódni, így elegendő pihenés és alvás segíthet a gyógyulásban.

Egyél egészséges, könnyű ételt

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek, mint például a banán, a tojás és az avokádó, segíthetnek a tápanyagok pótlásában.

Kezeld a fejfájásod!

Fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofen vagy az acetaminophen, segíthetnek a fejfájás és az izomfájdalmak enyhítésében, de óvatosan kell velük bánni, különösen alkoholfogyasztás után.

Vegyél egy meleg fürdőt!

A meleg víz segíthet ellazulni és enyhítheti a feszültséget és az izomfájdalmakat.

ha tul sokat ettem ittam 05

Gyógynövények és fűszernövények másnaposságra

Több gyógynövény és fűszernövény is segíthet a másnaposság tüneteinek enyhítésében. Íme néhány, amelyek gyakran ajánlottak:

  1. Gyömbértea: A gyömbér enyhíti a gyomorpanaszokat és a hányingert, amelyek gyakori tünetei a másnaposságnak.
  2. Menta tea: Hűsítő hatású és segíthet a gyomor megnyugtatásában.
  3. Zöld tea: Antioxidánsokban gazdag és segíthet a méregtelenítésben.
  4. Kamilla tea: Nyugtató hatású, segíthet a pihenésben és az alvásminőség javításában.
  5. Körömvirág tea: Gyulladáscsökkentő hatású és segíthet a gyomor megnyugtatásában.

Fontos megjegyezni, hogy míg ezek a módszerek és teák enyhíthetik a tüneteket, a legjobb módszer a másnaposság megelőzésére mégis az, ha az ember mértékkel fogyaszt alkoholt. Ha gyakran tapasztalsz másnaposságot, érdemes elgondolkoznod, hogy mennyire esetleges és mennyire állandó a probléma.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR