Mit tegyünk, ha sárga levéltetvek lepik el a kedvenc leanderünket?

Mit tegyünk, ha sárga levéltetvek lepik el a kedvenc leanderünket?

Mérgező rovarok.

A leander nagyon kedvelt növény, sokan féltve gondozzák, beteszik-kiteszik az időjárásnak megfelelően, és nyáron büszkén nézik a virágpompát. Sajnos előfordulhat az is, hogy egy napon azt veszik észre, hogy a kedvencükön megjelentek és vígan szívogatnak a levéltetvek.

leander sarga leveltetvek 02

A leander mellett időnként a viaszvirágon és a selyemkórón is sárga színű, fekete lábú levéltetű lepheti el a hajtásokat. Az oleander-levéltetű (Aphis nerii)  egy különleges levéltetű faj, amely jól elkülönül a zöld háttértől, jelezve az ellenségeinek (azaz a hasznos szervezeteknek), hogy ehetetlen. Ráadásul ezek a levéltetvek egy méreganyagot is tartalmaznak, amit a növényi nedvekből nyernek. Azok a hasznos élőlények, amelyek mégis túlélik az oleander-levéltetvek elfogyasztását, sokszor deformált szárnyakkal, egyéb torzulásokkal rendelkeznek. A pókok például lyukas hálót szőnek.

leander sarga leveltetvek 03

A legjobb, ha kézzel ledörzsöljük a levéltetveket, vagy lepermetezzük őket egy erős vízsugárral. Az erősen fertőzött hajtásokat érdemes levágni. Lehetőség szerint ne használjunk kemikáliákat, legfeljebb csak nagyon erős fertőzésnél.

leander sarga leveltetvek 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR