Mitől keserű a kertben termett paradicsom?

Mitől keserű a kertben termett paradicsom?

Ne legyen csalódás a szüret!

Vannak kertészek, akik arról panaszkodnak, hogy a kertjükben termett paradicsomnak keserű az íze. Valóban sokaknak elveheti a kedvét a kertészkedéstől, ha a paradicsomtermesztés nem a várt sikerrel jár. De mit tehetünk azért, hogy a paradicsomszemeknek ne legyen kellemetlen ízük?

Miért savanyú a kertemben termett paradicsom?

Bár a paradicsom több mint 400 illékony vegyületet tartalmaz, amelyek mind befolyásolják az ízét, döntően a savasság és a cukortartalom határozza meg a termés ízét. Az, hogy a paradicsomot édesnek vagy savanyúnak érezzük-e, egyéni ízlés kérdése is. Szerencsére nincs hiány a választható fajták számában – fajták százai állnak a rendelkezésünkre – így remélhetően mindenki megtalálja köztük a szája ízének legmegfelelőbbet.

Egy dologban azonban mindenképpen egyetérthetünk, amikor a paradicsom "rossz" ízéről beszélünk. Ez pedig az, hogy az ilyen paradicsom vagy savanyú, vagy keserű. De vajon mi okozza ezt? Elképzhelhető, hogy ez az adott fajta adottsága. Az is lehet, hogy a saját termesztésű paradicsomunk kiemelkedően magas savtartalma miatt éri az ízlelőbimbóinkat fanyar íz, amikor elfogyasztjuk.

A magas savtartalom és a kevés cukor tehát rendszerint fanyar vagy savanyú ízt eredményez. Léteznek kifejezetten magas savtartalommal bíró fajták, de a kertészek többsége azokat a fajtákat részesíti előnyben, amelyeknél a savas és az édes íz egyensúlyban van. De itt is csak ismételni tudjuk magunkat: kinek-kinek az egyéni preferenciája dönti el, mit érez már túl savanyúnak.

Jó tudni, hogy az apró szemű koktélparadicsomnak, valamint a folytonnövő, nem determinált paradicsomnak általában magasabb a cukorkoncentrációja, mint a nagyobb szemű fajtáknak.

paradicsom miert keseru 02

Tegyünk a keserű íz ellen

Amellett, hogy célszerű eleve olyan fajtát vásárolnunk, amelyiknek magas a cukor- és alacsony a savtartalma, egyéb tényezők is közrejátszanak a paradicsom ízének alakulásában. Akár hisszük, akár nem, a paradicsom színe is befolyásolja, hogy mennyire lesz savas. A citromsárga és narancssárga termésű paradicsom rendszerint kevésbé savas, mint piros színű társai. A bennük lévő cukor és savak kombinációja, valamint egyéb vegyületek enyhébb ízt kölcsönöznek.

Mi magunk is tehetünk azért, hogy a saját termesztésű paradicsomunk édes, ízletes legyen. Az egészséges, sok levéllel rendelkező növény több fényhez jut, amit képes cukorrá alakítani, így nyilvánvaló, hogy a jól gondozott paradicsomtövek ízletesebb terméssel fognak szolgálni.

paradicsom miert keseru 05

Juttassunk ki a paradicsomágyásba bőven szerves anyagokat, valamint kálium-szulfátot. Igyekezzünk elkerülni, hogy túl sok nitrogén jusson a talajba, mivel ettől csak a paradicsom lombja fog dúsulni. A termesztés megkezdésekor juttassunk ki alacsony nitrogéntartalmú (5-10-10 arányú) műtrágyát, majd akkor alkalmazzunk egy kis mennyiségű nitrogénműtrágyát, miután a paradicsom már elkezdett virágot hozni.

A paradicsomtöveket öntözzük rendszeresen, amíg termőre nem fordul. A termésérés alatt takarékosabban öntözzük, hogy a szárazabb talaj miatt a paradicsomszemekben koncentrálódni tudjanak az ízért felelős vegyületek.

paradicsom miert keseru 04

Végezetül tartsuk szem előtt, hogy a paradicsom napimádó növény. Napi 8 óra zavartalan napsütés az ideális számára, hogy fotoszintézis útján végül cukor, savak, valamint egyéb ízvegyületek alakuljanak ki a termésben. Ha csapadékoos, felhős vidéken élünk, válasszunk olyan fajtákat, amelyek jól tolerálják a kedvezőtlenebb környezeti feltételeket is.

A paradicsom gyarapodását legjobban a körülbelül 26°C-os nappali és 10-15°C-os éjszakai hőmérséklet segíti. Az ennél magasabb hőmérséklet már kihatással van a terméskötődésre, valamint az ízvegyületek kialakulására. Ezt is vegyük figyelembe, amikor a lakóhelyünk klímájának megfelelő fajtát keresünk termesztésre.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR