A paradicsom verticilliumos hervadása – mennyire súlyos?

A paradicsom verticilliumos hervadása – mennyire súlyos?

Kivédhető vajon a kórokozó támadása?

Miről ismerhetjük fel?

Jellegzetes kezdeti tünet, hogy a paradicsombokor alsó levelein sárga foltok jelennek meg. Ahogy a foltok terjednek, a levelek erezete barna színezetet vesz fel. Miután a levelek megbarnultak, lehullanak. A betegség a száron terjed tovább, míg végül a teljes növényt megfertőzi.

Mi okozza?

A kórokozó a Verticillium albo-atrum  nevű talajgomba, amely jellemzően a növény gyökérzetén keletkezett sérülésen keresztül fertőzi meg a növényt. A kórokozó a vízben oldott tápanyagokkal együtt terjed tovább a vaszkuláris szövetekben, gátolva a víznek és a tápanyagoknak a növény leveleibe történő eljutását.

Mi a teendő?

Ha egyszer a paradicsom megfertőződik a betegséggel, túl sokat sajnos már nem tehetünk érte. Megelőzésként mindenképpen célszerű vetésforgót bevezetnünk, tekintettel arra, hogy a betegség kórokozója igen hosszú ideig képes megmaradni a talajban, akár parlagfüves területen is. A verticilliumos hervadást a leghatékonyabban azzal előzhetjük meg, ha eleve a betegséggel szemben rezisztens paradicsomfajtát ültetünk a kertünkbe.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR