Murva a díszkertben: ilyen esetekben hasznos választás ez a dekoratív ömlesztett anyag

Murva a díszkertben: ilyen esetekben hasznos választás ez a dekoratív ömlesztett anyag

Egy díszkertet számtalan módon egyedivé tehetünk, ha elég kreatív szemléletmóddal rendelkezünk hozzá. Akár az alapoktól építenénk fel saját zöldövezetünket, akár egy már meglévő kertet alakítanánk át, megannyi nagyszerű lehetőség áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy a végeredmény egyedi és mutatós legyen.

Kitűnő megoldás lehet például a murva alkalmazása ilyen esetekben, hiszen ez a hófehér ömlesztett anyag rendkívül dekoratív megjelenéssel büszkélkedhet, miközben rengetegen nem is sejtik, hogy mennyi minden kialakítható a segítségükkel. Az alábbiakban a murva díszkerti alkalmazását vettük górcső alá Kiss Norbert, a Békás Logistic tulajdonosának segítségével.

Miért jó alternatíva a díszkertbe a murva?

Fontos a gyakorlati felhasználás megismerése előtt megmagyarázni, hogy miért is nevezhetjük jó alternatívának ezt az ömlesztett anyagot a díszkertben. Az első és legfontosabb alighanem a dekoratív megjelenésben keresendő. A murva hófehér, kellemesen szürkés árnyalatú megjelenése ugyanis minden zöldövezetben hihetetlenül kellemes, gyakorlatilag bármikor alkalmazható, meleg és elegáns összhatást kelt.

A dekorációs jelleg mellett ráadásul a murva rendkívül tartós alapanyag! Nem törik, nem porosodik, nem aprózódik el, kiválóan ellenáll az időjárás viszontagságainak, ami annyit jelent a gyakorlatban, hogy megfelelő kialakítás és körülmények esetén sokkal tartósabb felületek képezhetők belőle, mint például betonból. Utóbbinak ugyanis nagy ellensége a fagy, ez viszont az ömlesztett anyagról nem mondható el.

Végül, de nem utolsósorban a murva többféle szemcseméretben kapható, ami azért lényeges, mert ezzel jelentős mértékben növelhető a felhasználási lehetőségek mértéke. Az egészen aprószemű ágyazó murva például általános dekorációhoz vagy térkövek alá lehet megfelelő, míg a kerti murva gyakorlatilag az esetek 90 százalékában jó döntés díszkertnél. A nagyobb szemcseméret ilyen közegben ritkán kap szerepet, legfeljebb az ömlesztett vagy más néven poros murva, ha például beállók vagy nagyobb teherbírású felületek alapozására van szükségünk.

A felvezetést követően lássuk a gyakorlatban is, hogy mire jó a díszkertben a murva!

murva a diszkertben 03

A járda mint hófehér vízfolyás

Rendkívül csinos járdák, lépegetők, illetve egyéb, gyalogos közlekedésre alkalmas felületek alakíthatók ki díszkertünkben a murvából. Fehéres árnyalatának köszönhetően rendkívül mutatós megoldás minden zöldövezetben, miközben tartós kőzetjellegéből fakadóan tökéletes alternatíva esős időszakokban is. Alkalmazásával nem kell többé aggódnunk a sártól, ha egy kiadós eső után, netán ősszel vagy télen szeretnénk eljutni a kert egyik végéből a másikba, hiszen az ömlesztett anyagból kialakított felület mellett a sár többé már nem jelent gondot.

Persze nem árt kiemelni, hogy ehhez azért lényeges a megfelelő kialakítás! Itt és most pedig nem arról beszélünk, hogy egyenes, kígyósan kacskaringózó, netán kisebb darabokból álló, négyzetes formavilágban gondolkozunk, sokkal inkább arról, hogy a murvát nem teríthetjük el közvetlenül a földön, mert annak nem lesz jó vége. Az ilyen felületeknek mindig kell egy alapot ásnunk, azt kibélelnünk vízáteresztő fóliával – leginkább a gazok és egyéb gyomnövények ellen –, illetve gondoskodnunk az oldalirányú rögzítésről is.

Ez a folyamat a legtöbb esetben szükséges, ha a murvát a szabad földön szeretnénk alkalmazni. Az oldalirányú rögzítéshez bármilyen kreatív ötlet ideális lehet. Dísztéglák, bontott téglák, direkt erre a célra tervezett betonelemek, a lényeg csupán annyi, hogy a kiásott alapot minden oldalról béleljük körbe, hogy a murva ne tudjon keveredni a zöld gyeppel. Ez utóbbi ugyanis nemcsak esztétikailag okozhat kellemetlenségeket, hanem a fűnyírást, az egyéb kertgondozási teendőket is rémálommá teheti.

Dekorációs felületképző padok, kiülők esetén

Természetesen közel sem csak járdák vagy lépegetők esetén lehet jó választás a murva, hanem bármilyen dekorációs felületképzésnél érdemes számolni vele a díszkerti környezetben. Példának okáért rendkívül elegánssá tehetünk vele egy kerti padot, ha azt nem a puszta pázsitra, hanem egy kis murvaszigetre helyezzük el. A járdánál már említett helyes kialakítás mellett lényeges kiemelni még, hogy a murva ilyenkor nemcsak esztétikai, hanem hasznos szerepet is képes betölteni.

Ennek az oka nem más, minthogy a pad gyakori használatakor az alatta és körülötte sarjadó friss pázsit gyakran kiveszik. Az állandó taposás és tipródás egyszerűen kiöli a füvet, aminek az eredménye állandó vagy gyakori sár és por lesz. Ezt tudjuk megakadályozni a murvafelület kialakításával, mely nemcsak látványos, hanem hosszabb távon is megfelelően tartós megoldást biztosít majd.

murva a diszkertben 02

Különleges hangulatú ágyásoknál sem rossz döntés

Akár a kerti murvát, akár az ágyazó murvát nagyon jól alkalmazhatjuk ágyások díszítésekor és kialakításakor. Ilyen esetekben is fontos odafigyelni a fundamentumra, de közel sem olyan alapossággal, mint a járdáknál, hiszen az ágyásokban nem közlekedünk, nincs szükség teherbírásra, csak arra, hogy oldalirányból kellő biztosítást kapjon. Nyilvánvalóan az ágyás formája és stílusa alapjaiban határozza meg ilyenkor a lehetőségeinket.

Gyakran elegendő egy egyszerű mélyítés ahhoz, hogy a murvából látványos felületeket, kellemes vonalakat tudjunk kialakítani, legyen szó egyenesekről vagy hullámokról. Természetesen ágyáshatárolók alkalmazása ilyenkor is szerencsés alternatíva lehet, kreativitásunkra és ízlésünkre van bízva, hogy mit és milyen mértékben alkalmazunk ebből a célból, de murvából jellemzően elegendő két-három centiméternyi vastagságú felület.

A murva mint kaspódísz

Mivel rendkívül látványos ömlesztett anyagról van szó, ezért a murva természetesen díszítőelemként sem utolsó választás a kertben. Leginkább az ágyazó murvát – de nagyobb edényekben a kerti murvát is – alkalmazzák díszként, így kaspók, cserepek, dézsák és egyebek esetén különösen látványos lehet, ha el akarjuk takarni például a sáros virágföldet. Természetesen a murva kapcsán ilyen esetekben a határ a csillagos ég, csak a saját kreativitásunkon múlnak a felhasználási lehetőségek.

A cikket a hobbikert.hu hirdető partnere írta, termékmegjelenítést tartalmaz. Partnereink hozzájárulnak ahhoz, hogy szerkesztőségünk minél több hasznos kerti ötlettel gazdagítsa a portált.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?