Mustármag savanyúsághoz, mustárlevél salátához

Mustármag savanyúsághoz, mustárlevél salátához

A káposztafélék közé tartozó mustár növény több része is kiválóan hasznosítható. Érdemes megpróbálkoznunk a házikerti termesztésével.

A magok jól csíráznak, ezért szabad földbe helyre vetjük, palántázni teljesen fölösleges. A magokat 1 cm mély barázdákba egymástól 1-3 cm-re szórjuk ki március közepén. A magok betakarítását júliustól kezdhetjük és mivel nem egyszerre virágzik, ezért a magérés is folyamatos. 10 négyzetméternyi területen 0,5-2 kg mustármagot termelhetünk.

Virágzik

A mustármagot leginkább savanyúság készítéséhez szokás használni, de egyebekhez is jó (káposztához, céklához, stb.). Maga a növény levele például salátához finom, kicsíráztatott magja szintén. Fekete és fehér változatai ismertek, a fekete erősebb aromájú.

A mustárként ismert mártást is megpróbálhatjuk házilag készíteni, sírás lesz belőle, és valószínűleg csalódás is. A magokat mozsárban kellene megőrölni, vízzel, ecettel, sóval és egyéb fűszerekkel keverni, hogy a kívánt íz és állagot elérjük.

Mustáros sertéskaraj
Mustáros sertéskaraj Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Lássuk inkább a gyógyhatásokat: vérkeringést serkentő, belsőleg még légcsőhurutra, borogatásként ízületi gyulladásra, fagydaganatra alkalmazható, valamint lábfürdőhöz. A levelek főzete állítólag hólyaggyulladásra is jó.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR