Kertből a konyhába! A levendulás madeleine sütemény egy finom, klasszikus francia finomság. Elkészítése olyan egyszerű, hogy kezdő konyhatündérek is bátran kipróbálhatják!
A madeleine egy híres francia sütemény, amelynek eredete egészen a 18. századig nyúlik vissza. Marcel Proust (1871-1922) francia író említést tesz róla Az eltűnt idő nyomában című regényében, ami tovább növelte a sütemény népszerűségét. A regény egyik jelenetében az elbeszélő madeleine-t merít a teájába, és a sütemény íze felidézi számára gyermekéveinek ízeit és hangulatát.
A madeleine kis, kagyló alakú sütemény, amelyet rendszerint formában sütnek. Kívül aranybarna és kissé ropogós, míg belül puhább és citromhéjjal, dióval, mandulával, levendulával, csokoládéval stb. ízesített
A madeleine tésztája az eredeti recept szerint vajjal, tojással, cukorral, liszttel és sütőporral készül. A tészta pihentetése után kis méretű sütőformákba kanalazzák, majd sütőben megsütik. Fontos, hogy a sütés során a tészta megduzzadjon és kissé megbarnuljon.
A madeleine-t jellemzően délutáni teázásokhoz vagy reggelihez szolgálják fel. A hagyomány szerint langyosan vagy szobahőmérsékleten kell fogyasztani. Gyakran porcukorral meghintik a tetejét, és többféle ízesítéssel készíthető, hogy változatosabb legyen.
A madeleine nemcsak Franciaországban, hanem szerte a világon népszerűvé vált. Sok országban, például Spanyolországban és Belgiumban is kedvelt desszertként tartják számon. A madeleine-t gyakran cukrászdákban, kávézókban és pékségekben is megtalálhatjuk.
Íme egy egyszerű recept a levendulás madeleine elkészítéséhez, nekünk tökéletesen bevált:
Hozzávalók
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 10 dkg olvasztott vaj
- csipet só
- 1 teáskanál levendulavirág (őrölt vagy friss, de frissből a legfinomabb)
Elkészítés
Először előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Készítsünk elő egy madeleine-formát, amelyben a süteményeket sütni fogjuk. Ha nincs madeleine-formánk, akkor használhatunk más kis süteményformát is. Ha szilikonos, az a legjobb!
Egy tálban keverjük össze a lisztet és a csipet sót. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat a cukorral, amíg habos és világos nem lesz a keverék. Lassan keverjük hozzá a száraz hozzávalókat a tojásos keverékhez. Adjuk hozzá az olvasztott vajat a tésztához. Keverjük, amíg egyenletes és sima tésztát kapunk. A végén jöhetnek a levendulavirágok a tésztába: alaposan elkeverve jól oszlassuk el.
A tésztát kanalazzuk a formákba. Ne töltsük túl, mivel a sütemények a sütés során kissé megdagadnak.Tegyük a formát az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 10-12 percig, amíg a madeleine-ek szép aranybarnák nem lesznek.
Ha készen vannak, vegyük ki a süteményeket a sütőből, és hagyjuk őket kicsit hűlni a formában.
A levendulás madeleine süteményeknek különleges ízt és illatot kölcsönöz a levendulavirág. Fogyaszthatjuk teával vagy kávéval, de reggelihez vagy délutáni desszertként is kiváló. Jó étvágyat!