Ne dobjuk ki a kicsírázott burgonyagumót!

Ne dobjuk ki a kicsírázott burgonyagumót!

Bokros szobanövény.

A hosszú tárolás ideje alatt gyakran előfordul, hogy a burgonya csírázásnak indul. Amíg a hajtás kicsi (1 cm-nél kisebb) és a gumó maga kemény marad, bátran felhasználhatjuk főzéshez. Ha azonban a hajtás hosszabb, a gumó pedig puha, ne készüljön belőle étel, ilyenkor ugyanis a mérgező szolanin nagyobb mennyiségben van már jelen. A konyhában ugyan nem használhatjuk, de máshol igen, ezért ne dobjuk ki a kicsírázott krumplit!

El is ültethetjük a kertben: a szaporításhoz a gumókat április közepétől, előkészített ágyásokba tegyük 20 cm mélyen, ahol fólia vagy gyapjútakaró alatt növekedhetnek. Ha nem szeretnénk addig várni, a gumókat világos helyen szobanövényként is nevelhetjük. Ehhez csak egy cserépre lesz szükségünk, amit földdel kell megtölteni, majd 20 cm mélyen elültetni benne a burgonyát. Idővel bokros növényt nevel, amely májusban már virágot is hozhat.

A burgonya tárolásához ideális a 4 és 8 °C közötti hőmérséklet (kb. 10 °C-on csírázni kezdenek). A helyiség legyen száraz, sötét, optimális egy hűvös pince. A sötétség nagyon fontos, hogy elkerüljük az idő előtti kihajtást A melegre is túl korai rügyezéssel válaszolnak a gumók.

A krumplit jól szellőző helyen tároljuk, hogy elkerüljük a penészedést, rothadást. A legjobb, ha vászonzsákban vagy faládában lazán terítjük ki a gumókat.

A közelükben ne tároljunk gyümölcsöket, különösen az alma az, ami érésgyorsító etilént termel, emiatt a burgonya is hamarabb hajt. Rendszeresen ellenőrizzük a gumókat és távolítsuk el a kihajtott, sérült, beteg példányokat.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?