Neem-olajos levélpermettel segítsünk a növényeinken!

Neem-olajos levélpermettel segítsünk a növényeinken!

Ha a használati útmutató szerint alkalmazzuk, teljesen biztonságos a szer.

Esetenként kihívást jelenthet, hogy a kertész teljesen biztonságos, nem toxikus rovarölő szert találjon. Természetesen mindannyiunk célja, hogy védjük a környezetünket és a konyhai felhasználásra termesztett haszonnövényeinket, de sajnos sokszor azt tapasztaljuk, hogy sok, mesterséges összetevőket nem tartalmazó szer csak korlátozott mértékben hatékony. A neem-olaj azonban kivételt jelent ez alól! A neem-olajos rovarölő szer minden problémát megold, amit egy kertész csak kívánhat.

De álljunk meg itt egy pillanatra: mire jó tulajdonképpen a neem-olaj? Biztonságosan használhatjuk a konyhakerti terményeken, nem marad utána a környezetre veszélyes anyagmaradvány a talajban, hatékonyan csökkenti a kártevők számát, továbbá segít megakadályozni a lisztharmat elterjedését is.

Mi a neem-olaj?

A neem-olajat a Dél-Ázsiában és Indiában őshonos, árnyat adó díszfaként igen elterjedt indiai orgona vagy neem-fa (tudományos nevén: Azadirachta indica) adja. Rovarölő tulajdonságán kívül még sok egyéb, hagyományos felhasználási módja ismert. Évszázadokon át a magját különböző kozmetikai, illetve higiéniai szerek (például szappan) előállításához használták fel. Napjainkban is számos, természetes alapú kozmetikai termék fontos összetevője.

A neem-olaj kivonható a neem-fa legtöbb részéből, de a rovarölő vegyületet a legmagasabb koncentrációban a magok tartalmazzák. A hatóanyag maga az azadirachin, amely a legnagyobb mennyiségben a magokban található. A neem-olajnak számos felhasználási módja ismert; a kertészek mindenekelőtt gomba- és rovarölő tulajdonságai miatt értékelik nagyra.

neem olaj kertben 02

Neem-olaj a kertben

A neem-olajos levélpermet akkor a leghatásosabb, ha fiatal, fejlődésben lévő növényen alkalmazzuk azt. Az olaj lebomlási ideje 3-22 nap a talajban, és mindössze 45 perc - 4 nap vízben. Gyakorlatilag nem mérgező a madarakra, a halakra, a méhekre és a vadon élő állatokra nézve; és a különböző vizsgálatok kimutatták, hogy a használatával nem hozhatók összefüggésbe sem rákos, sem egyéb megbetegedések. Mindent összevetve, a neem-olaj maradéktalanul biztonságos, ha megfelelően alkalmazzuk.

Neem-olajos rovarölő szer

A neem-olajos rovarölő szer a talajba kijuttatva szisztémásan fejti ki hatását a növényekre. Ez azt jelenti, hogy a növény a szert a talajból felveszi, majd az a szöveteiben eloszlik. Miután a szer bekerült a növény nedvkeringési rendszerébe, a növényből lakmározó rovarok szervezetébe is átkerül. A vegyület nagyban csökkenti a rovarok étvágyát, megállíthatja a lárvák további fejlődését, csökkentheti vagy megszüntetheti a párosodási hajlandóságot, valamint egyes esetekben az olaj olyan bevonatot képez a rovarok légzőnyílásán, amely a légzést ellehetetlenítve elpusztítja az adott rovart.

A szer igen hatásos atkák, illetve egyéb, rágással vagy szívogatással kárt okozó rovarok ellen, beleértve az alábbiakat:

  • levéltetvek
  • liszteskék vagy molytetvek
  • pajzstetvek
  • viaszos pajzstetvek

Neem-olajos gombaölő szer

A neem-olajos gombaölő szer gombás betegségek, penészgomba, illetve rozsda ellen hatásos, valamint többek között az alábbi betegségekkel szemben vehetjük fel vele a harcot:

  • feketefoltosság
  • gyökérrothadás
  • korompenész

Hogyan alkalmazzuk a neem-olajos levélpermetet?

Legyünk körültekintőek: egyes érzékenyebb növények a neem-olajtól elpusztulhatnak, különösen, ha nagy dózisban éri azokat a szer. Ezért, mielőtt a teljes növényt lepermeteznénk, teszteljük a szert a növény egy kisebb felületén. Várjunk 24 órát, majd vizsgáljuk meg a kezelt felületet, hogy érte-e bármilyen károsodás. Ha ilyet nem tapasztalunk, akkor a növénynek biztosan nem árt a neem-olaj.

A neem-olajat csakis szórt fényben vagy este permetezzük ki, hogy elkerüljük a levelek megperzselődését, illetve lehetővé váljon a szer megfelelő felszívódása a növénybe. A neem-olajat szélsőséges hőmérsékleti értékek esetén sem ajánlatos használni, legyen szó akár kánikuláról, akár szokatlanul hideg időjárásról. Mindenképpen kerüljük a szer használatát olyan növényeken, amelyeket vízhiány vagy túlöntözés miatt stresszhatás ért.

A neem-olajos kivonat heti egyszeri használata segít megszabadulni a kártevőktől, illetve a különböző gombás betegségektől. Ugyanúgy juttassuk ki, mint ahogyan más olaj alapú permetleveket is, ügyelve arra, hogy a leveleket alaposan lepermetezzük, különösen azokon a helyeken, ahol a kártevők vagy a gomba okozta probléma a legsúlyosabb.

neem olaj kertben 03
bnpositive

A neem-olaj biztonságos?

A csomagoláson található felhasználási útmutató eligazítást nyújt az ajánlott dózist, adagolást illetően. Ha helyesen használjuk, nem toxikus, teljesen biztonságos. Természetesen arra ügyelni kell, hogy még véletlenül se kortyoljunk bele a folyadékba.

A termék tehát biztonságosnak tekinthető, és elfogadható, ha elhanyagolható mennyiségben marad belőle a termésen. Ettől függetlenül a kezelt terményt fogyasztás előtt minden esetben mossuk meg tiszta ivóvízzel.

Korábban felmerültek bizonyos aggodalmak a neem-olaj méhekre kifejtett hatásával kapcsolatban. A témával kapcsolatos kutatások többsége arra a következtetésre jutott, hogy a neem-olaj nem megfelelő, illetve túlzott mennyiségben történő kijuttatása kárt okozhat a kisebb kolóniákban, a közepes, illetve nagy kolóniákat azonban nem veszélyezteti. Továbbá, mivel a neem-olajos rovarirtó szer nem vesz célba olyan rovarokat, amelyek nem okoznak kárt rágással vagy szívogatással, a legtöbb hasznos rovar, mint például a pillangók vagy a katicabogarak, biztonságban vannak tőle.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR