Nehogy felnyurguljon otthon a palánta

Nehogy felnyurguljon otthon a palánta

Az erős szárú, arányos növényke érdekében a hőmérséklet, fény és öntözés pontos kombinációját kell alkalmaznunk. Íme, hogyan.

A felnyurgult palánták magasak, vékonyak és gyengék, de ezt meg tudjuk előzni, ha a magok csíráztatását a megfelelő hőmérsékleten, megfelelő fényviszonyok, öntözés és tápanyagellátás mellett végezzük. A növényvilágban a magas nem mindig jelent egyet az egészségessel; a palánták esetében is előfordulhat, hogy nem fejlődnek jól. A felnyurgult palánták elleni legjobb megoldás gyakran az, ha több magot vetünk és kedvezőbb feltételeket biztosítunk.

A hőmérséklet figyelemmel kísérése

A magas hőmérséklet a palánták felnyurgulását okozza. A legtöbb zöldségféle és egynyári növény magja akkor hajt ki és nő a legjobban, ha az éjszakai hőmérséklet 15-18 °C között, a nappali pedig 21-24 °C között van. Néhány, a hűvösebb klímát kedvelő egynyári haszonnövény és virágos növény, mint például a káposzta vagy a szagosbükköny akkor hajt ki és nő a legjobban, ha a palántákat 12 °C körül tartjuk. Ha fűthető propagátorban, csíráztatóban csíráztatjuk a magokat, a legtöbb mag esetén állítsuk 23-24 °C-ra. A propagátort vagy más fedett csíráztatótálat soha ne állítsuk közvetlen napfénnyel megvilágított helyre, mivel a keletkező magas hőmérséklet károsíthatja a bennük lévő vetőmagokat és palántákat.

A megfelelő fényviszonyok megteremtése

A legtöbb magnak nincs szüksége fényre, hogy kihajtson, de kihajtás után a csíranövényeket kellően világos helyre kell állítanunk, hogy megelőzzük a felnyurgulásukat. Amint a növénykék megjelennek, tegyük a csíráztató táljukat egy világos helyre, például egy napsütötte, déli fekvésű ablakpárkányra. Ha szükséges, a növényeket érő fény mennyiségét növelhetjük, ha a csíráztatótálat olyan kartondobozba tesszük, amelynek belsejét három oldalon alufóliával béleltük, egyik oldalát pedig kivágtuk. Állítsuk a dobozt a kivágott oldalával az ablak felé. Éjszakára vigyük el az ablaktól, hogy a palántákat megvédjük az alacsonyabb éjszakai hőmérséklettől.

Palántanevelés

Vetési távolság és átültetés

A palánták esetenként a túl sűrűn történő vetés és a késői átültetés eredményeként nyurgulnak fel. A zsúfoltan növő palánták magasra nőnek, szomszédos társaikkal így rivalizálnak a fényért. A csíráztatótálba történő magvetéskor hagyjunk a magok sorai között 3-5 cm távolságot, és vessünk szellősen, hogy semmi ne érjen a kikelt kis csíranövények leveleihez.

Ha a magok nagyon aprók, keverjük össze ugyanolyan mennyiségű laza, száraz homokkal, hogy a magokat könnyebben szét tudjuk válogatni. Amikor a magok kihajtanak, először a szikleveleik hajtanak ki, ezt követik az első igazi levélkék.

A palánták akkor állnak készen a tűzdelésre, amikor az első igazi leveleik megjelennek. Erre általában a magvetés után körülbelül 2-3 héttel kerül sor. Töltsünk meg kb. 8-9 cm átmérőjű cserepeket palántafölddel, majd mindegyikbe ültessünk el 1-1 növényt. A palántákat olyan mélyre ültessük, amilyen mélyen addig is növekedtek. A palántát a levelénél, de pedig a száránál fogja vegyük kézbe, és vigyázzunk arra, hogy a szára hogy sérüljön meg, amikor a földjét tömörítjük körülötte a cserépben.

Öntözés és tápoldatozás

A túlöntözés és a túlzott tápanyagellátás a palánták felnyurgulását okozza. A palántákat olyan palántázó edényekben neveljük, amelyek alján vannak vízelvezető lyukak. A palánták földje vagy föld nélküli ültetőkeveréke mindig legyen nyirkos, de soha ne legyen átázott. Ellenőrizhetjük az ültetőkeverék nedvességtartalmát, ha egy csipetnyit az ujjaink között összenyomunk, szétmorzsolunk.

Ha a föld nélküli ültetőkeverékből semennyi nedvességet nem tudunk kinyomni, öntözzük meg a palántákat. Palántaföldbe ültetett palánták esetén, ha a palántaföldet az ujjaink között elmorzsolva nem érezzük nedvesnek, öntözzük meg a palántákat. A palántákat apró lyukú rózsával ellátott kannából öntözzük meg jó alaposan, amíg a felesleges víz meg nem jelenik az edény vízelvezető nyílásainál. Hagyjuk, hogy a felesleges víz szabadon elfolyjon.

Palántanevelés

A palánták gyenge, híg folyékony tápoldattal való ellátása kezdetben megakadályozza a túlzott növekedést. A tápoldatot a palánták 4-5 napos korában az ültetőközegükre juttassuk ki.

Két héttel később a tápoldatozást ismételjük meg szintén gyenge, de már kevésbé hígított tápoldattal, majd kéthetente újra juttassunk tápoldatot a palántáknak. A tápoldatot a palánták öntözésekor az öntözővízhez adagolva is kijuttathatjuk.

Még több palántanevelési tipp >>

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR