Nem kell félni a hársbodobácstól!

Nem kell félni a hársbodobácstól!

Ártalmatlan tömegek.

A hársfák mellett elhaladva bizonyára már sokaknak feltűnt, hogy a fa tövében hatalmas telepekbe verődve bogarak tanyáznak. Bár megjelenésük sokakban riadalmat kelt, nem kell aggódnunk, ezek a rovarok teljesen ártalmatlanok!

A hársbodobács (Oxycarenus lavaterae)  déli területekről érkezett és már Magyarországon is 1995 óta ismert. Először a Dunántúlról jelentették, de azóta már az egész országban elterjedt. A sötétpiros színű bogarak nagyon hasonlítanak a verőköltő bodobácshoz. A szárnyaik feltűnő ezüstösen csillognak. A kis bogarak az idős hársfák kérgén lévő repedésekbe húzódnak, ide rejtőzve próbálják átvészelni a telet. Hazánkban a tél általában túl hideg a számukra, így a Dél-Európából bevándorolt bogarak nagy része nem is éli túl azt.

harsbodobacs 02
Ales Kladnik

A faj elsősorban a Földközi-tenger vidékén és Afrikában fordul elő. Néhány éve azonban már az Alpok északi részén is megjelent, egyre nagyobb teret hódít a globális felmelegedés következtében. Szerencsére viszont az az aggodalom, hogy egy új, veszélyes kártevővel állunk szemben, alaptalannak tűnik.

harsbodobacs 03
iesvanrompaey

A megfelelő telelőhelyek keresésekor a hársbodobácsok a tápnövények törzsén gyűlnek össze – ezek lehetnek a mályvafélék, de hazánkban a hárs is. Az ártalmatlan tömeg leginkább ősszel és tavasszal, az első napsugarakkal jelenik meg. Ilyenkor az a céljuk, hogy kéregrepedéseket keressenek, nem szívogatnak, nem károsítják a hajtásokat sem. A mályvaféléken elsősorban a terméseket fogyasztják, azokon károsítanak, ezért kártételüket nem tekintjük jelentősnek. Időnként nyárfákon, vadgesztenyéken is megjelennek.

harsbodobacs 04
Katja Schulz

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR